Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Kaj storiti proti pigmentacijam in pigmentnim madežem?

Ne spreglejte podrobnih nasvetov, kako si doma lahko pomagate proti pigmentacijam, da naredite največ, kar se da.

Kaj

Priporočam vam, da svoje pigmentacije pričnete doma reševati z UV zaščito, saj tako vsaj preprečite njihovo nadaljnje poglabljanje. Spodaj pa sem zapisala, kako si lahko še pomagate doma. Tovrstna pomoč bo najcenejša, vendar morate vedeti, da bo tudi najdlje trajalo, da pridete do rezultatov. 

Svoji koži in redni uporabi izdelkov dajte vsaj 8 do 12 mesecev časa! Lepo vas prosim, če pred upoštevanjem spodnjih nasvetov preberete, kaj pigmentacije in pigmentni madeži so, na povezavi TUKAJ

Konsistenca oziroma redna uporaba UV zaščite in spodaj navedenih aktivov je osnova, če proti pigmentacijam mislite resno. Čarobna palica za uporabo doma ne obstaja, zato se pripravite na dolgotrajno nego, za hitre rešitve pa so na voljo dermatologi v zasebnih klinikah. Približno 30 dni traja, da se celice na epidermisu (zunanji plasti kože) zamenjajo enkrat. Da bi ugotovili, kako dobro izdelek deluje, dermatologi priporočajo vsaj 3 tovrstne cikle - se pravi 3 mesece. Nega kože doma je maraton, šprint je lahko kirurgija ali dermatološka ordinacija, doma pa gremo na maraton. Pri pigmentacijah je še težje: Če nega deluje proti pigmentacijam, lahko resnično ocenite šele po 8 do 12 mesecih. Predlogi učinkovin, ki sem jih združila, so predlogi vodilnih svetovnih dermatologov, ki se vsakodnevno srečujejo s pigmentacijami, saj gre, poleg mozoljev, za eno najbolj razširjenih težav s kožo.

Priporočamo:

Vitamin C: 

Nepogrešljiv antioksidant vseh ljubiteljic nege kože. Predlagam vam, da se za začetek ne obremenjujete preveč s formulacijami, predvsem pa ne iščite najmočnejšega - z najvišjo koncentracijo, ker imamo slabe izkušnje s tem. V določenih oblikah lahko namreč nižja koncentracija naredi več z manj draženja, kot klasična askorbinska kislina v 20 ali 30%. Vitamin C na pigmentacije deluje tako, da zmanjša nastajanje melatonina in tako bledi pigmentacije. Na drugi strani pa kot antioksidant spodbuja obnovo in splošno zdravje kože. Kar nekaj raziskav je potrdilo učinkovitost tako pri osvetljevanju kože kot pri delovanju proti prehitrem staranju kože. Torej na eni strani zmanjša sintezo melanina, na drugi strani se bori proti prostim radikalom, ki povzročajo poškodbe oziroma prehitro staranje kože. Vitamin C je najboljši prvi korak jutranje nege kože po umivanju, niti eno jutro ga ni treba spustiti iz nege. Ena mojih najljubših kombinacij proti pigmentacijam je Next Level Advance Glow, saj vsebuje učinkovito in obstojno, hkrati pa nežno obliko vitamina C in ferulinsko kislino, ki vlaži in hkrati spodbuja vpijanje vitamina C.

Vitamin B3 ali niacinamid:

Oblika vitamina B3 oziroma niacinamid je poleg vitamina C ena najbolj vsestranskih sestavin, ki jih enostavno obožujemo v negi kože. Kot je pred časom kar naenkrat postala noro popularna hialuronska kislina, tako je zdaj niacinamid praktično povsod - in prav je tako. V kliničnih raziskavah je redna uporaba niacinamida v negi kože dosegla opazne in merljive rezultate pri osvetljevanju pigmentacij že v štirih tednih (primerjano s kontrolno skupino, ki je uporabljala samo izdelke za vlaženje). Niacinamid zavira prenos melanocitov k sosednjim keratinocitom, v osnovi torej super deluje za osvetljevanje pigmentacij. Ker ob tem še pomaga pri obnovi, je super dodatek za nego kože s pigmentacijami. Moj predlog za niacinamid je samostojen večerni aktiv - Next Level Spotless Skin, pri čemer je nujno opozoriti, da gre za kar močan aktiv, ki lahko povzroča draženje, zato najprej naredite preizkus občutljivosti. Uporabljajte ga kot glavni večerni aktiv in sicer tako, da ga nanesete zvečer pred vsem ostalim oziroma takoj po umivanju. Pred nanosom drugih izdelkov počakajte vsaj 20 minut, da se primerno vpije in aktivira. Čez lahko uporabite nežne vlažilne izdelke in nočno kremo brez močnejših aktivov.

Priporočamo:

Retinoidi: 

Retinoidi - oblike vitamina A - so ena od samo dveh skupin, dostopnih v prosti prodaji, ki dejansko vpliva na obnovo oziroma menjavo celic na koži. Prav zato, ker spodbuja nastajanje novih celic, lahko vpliva tudi na pigmentacije. Raziskave so pokazale, da z redno in pravilno uporabo tudi retinol v prosti prodaji lahko pomaga bledeti pigmentacije že v manj kot šestih mesecih - ob tem redna uporaba ne velja samo za retinol, ampak tudi za UV zaščito. Dobro se je ves čas zavedati, da so nekatere pigmentacije površinske in imajo nanje nanesene učinkovine večji učinek, druge pa so globlje pod povrhnjico, zato jih morda sploh ni mogoče z domačo nego odpravljati. V primerih poškodb od sonca, melazme (tudi nosečniške) in posledic vnetij je večja verjetnost, da so bližje zgornjim plastem in bo nanje retinol lahko odlično vplival. 

Kadar retinol ne pride do pravih plasti, z uporabo vseeno ne morete zgrešiti, saj s svojim delovanjem retinol tudi na splošno izenačuje ten kože, zavira aktivnost tirozinaze, encima, ki stimulira nastajanje melanina, kar pomeni, da si z redno uporabo vsaj do neke zmanjšate trenutno nastajanje pigmentacij - to je pa ob uporabi ostalih aktivov in UV zaščite že odlična naložba za kožo.

Prav tako retinol pomaga preprečevati nastajanje vnetij, kar pomeni, da tudi PIH pigmentacij ne bo več toliko. Pri retinoidih vedno znova opozarjam, da začnite počasi - nižja koncentracija, manj nanosov na teden - naj se koža navadi, da ne bo luščenja in poškodb povrhnjice. Še posebej to opozorilo velja, ko začenjate tudi z eksfolianti in drugimi aktivi - počasi in vztrajno se daleč pride. Na hitro in na silo bodo samo poškodbe - ker so tudi pigmentacije lahko še slabše! Če bo povrhnjica poškodovana, bo izločala še več melanina, kar pomeni še temnejše pigmentacije, ki jih potem res lahko samo še z dermatologom rešujete. Moj predlog so sedaj že kultni Next Level serumi s koncentracijami 0,25%, 0,5% in 1% - simpatični, super za uporabo, ampak so lahko tudi super močni za začetnice, zato po pameti. Druga možnost pa je meni zelo ljub serum iz Bandijeve linije Anti Wrinkle, ki je kombinacija vitamina C in retinola za še dodatno pomoč proti pigmentacijam in drugim znakom staranja. Kako retinoide najlažje in najvarneje integrirati v svojo nego, sem zapisala tukaj

Priporočamo:

Peptidi: 

Delujejo proti gubicam, sestavljeni so v noro učinkovitih kompleksih Matrixyl, obožujemo jih v kremah in serumih, zelo dobrodošli pa so tudi ob negi proti pigmentacijam. Popularnost peptidov raste tudi zaradi novejših raziskav, ki so pokazale, da lahko peptidi modulirajo določene biološke procese v epidermisu in dermisu, kar je za ustvarjanje izdelkov z njimi odlična novica. Ker je sinteza peptidov enostavna, te kratkoverižne aminokisline pa lahko moduliramo (prilagajamo) na celo vrsto različnih načinov, postajajo vedno pomembnejši del vsakodnevne nege proti prehitrem staranju kože. Tudi peptidi, tako kot retinoidi, do neke mere zavirajo aktivnost tirozinaze, encima, ki spodbuja sintezo melanina. S tem pomagajo, če prav nič drugega, da že obstoječe pigmentacije ne temnijo - to je pa, roko na srce, skoraj pol opravljenega dela. Peptidi prav pridejo tako pri melazmi kot pri PIH - posledicah mozoljev in podobnih vnetij.

Različni peptidi imajo različno delovanje. V nobenem primeru pa ne morete zgrešiti z njimi, saj so peptidi aminokisline, ki so gradniki beljakovin, tako da je proti prehitrem staranju kombinacija peptidov super dodatek! Tudi za peptide imam dva predloga, prvi je napreden Next Level Forever Young serum za pomoč pri ohranjaju mladostne kože, ki se res noro lepo vpije in ga lahko uporabite po vitaminu C zjutraj oziroma zvečer po nanosu retinoidov ali eksfoliantov. Vse ostale izdelke s peptidi najdete tukaj, prav vsi se super kombinirajo z ostalimi izdelki tako, da jih nanesete čez glavne aktive (vitamin C, niacinamid, retinoid. 

Eksfolianti: 

Ne glede na to, kolikokrat ponovim, še se najdejo lepotičke, ki z veseljem nekajkrat na teden na svojo kožo nanesejo najmočnejše eksfoliante. Tako proti staranju kot proti mozoljem, tako proti pigmentacijam kot proti mastni koži si lahko s pretirano eksfoliacijo naredite več škode kot koristi. V uvodu sem napisala, da na poškodovani koži lahko še hitreje pride do pigmentacij, zaradi prekomernega piling učinka je lahko koža še bolj občutljiva na UV žarke, na drugi strani pa se najmočnejših eksfoliantov lotijo običajno prav tiste, ki imajo najgloblje pigmentacije, take, ki jih lahko odpravi samo dermatolog. Če imate pigmentacije že dolgo in imate občutek, da nič ne pomaga, je možno, da so pregloboke. Tega domač eksfoliant ne bo rešil.

Trenutno so med splošno populacijo proti pigmentacijam najbolj priljubljene AHA kisline - malična in glikolna, pa tudi visoke koncentracije salicilne kisline (niso v prosti prodaji), med ne-piling kislinami pa azelaična in traneksaminska, ampak po vrsti.

Priporočamo:

AHA kisline so med tistimi, ki prodrejo globlje od ostalih učinkovin, zato je z njimi kar nekaj možnosti. Pri eksfoliantih velja enak nasvet kot pri retinoidih - začnite počasi, z nižjo koncentracijo in manj uporabami na teden, da se koža navadi, pa tudi zato, da ne sprožite poškodb, ki dejansko niso potrebne. Šele, ko boste popolnoma prepričani, da vaša koža dobro prenaša kisline, postopno dvignite število uporab na teden in kasneje izberite močnejšo opcijo. AHA kisline tudi delujejo podobno kot retinoidi, saj spodbujajo obnovo celic in tako izenačujejo ten. S tem spodbujajo dvig starih pigmentacij na površino in preprečujejo nastajanje novih, kar pa je možno le ob RES visoki UVA zaščiti. Ameriška dermatološka akademija proti pigmentacijam v prvi vrsti priporoča glikolno kislino. Različih kombinacij in možnosti je veliko, vsem pa je skupno prav to, da na eni strani pomagajo odpravljati odmrle celice in na drugi strani spodbujajo kožo k obnovi. Moj predlog najdete TUKAJ.

Po številu raziskav je na drugem mestu laktična kislina, ki je sicer nežnejša, vendar bolj vlažilna in po nekaterih izsledkih celo bolj učinkovita proti pigmentacijam kot glikolna. Še nežnejša je potem laktobionska kislina, ki pa sodi med polihidroksi kisline. V večini primerov se je izkazalo, da je kombinacija učinkovitejša od posamezne, ne prenašajo pa vse kože vseh kislin. 

Dodatna pomoč:

Vedno poskrbite, da bo vaša koža močna in zdrava, saj se z močno povrhnjico bistveno lažje borimo proti pigmentacijam. Poškodovana koža še bolj izloča melanin, zato boste ob močnejših aktivih nujno potrebovali dobro podporno nego - predvsem vam priporočam ogromno vlaženja in čimveč izdelkov s ceramidi, da bo vaša povrhnjica močna in tako koža manj nagnjena k grozdenju melanina. Spodaj omejam še dve sestavini, ki nudita podporo ostalim aktivom in se lahko uporabljata tako ob eksfoliantih kot retinoidih, saj nista kislini v tem smislu, da bi skrbeli za eksfoliacijo oziroma piling učinek na koži:

Azelaična kislina (predvsem proti PIH): Tudi azelaična kislina je med meni najljubšimi sestavinami, saj je super vsestranska, le težko jo je zamešati v izdelek, ker je sama po sebi zrnata, peskasta. Na voljo imamo serum Cos Medica (TUKAJ), ki je namenjen še posebej problematični, aknasti koži in PIH pigmentacijami, novi Next Level serum z azeloglicinom (TUKAJ) pa bo prav prišel predvsem tistim, ki se zraven borite še proti rdečici. 

Traneksaminska kislina: Mislim, da je tudi tole sestavina, ki je po uporabi v vzponu in smo šele na začetku. Delno vlaži, delno pomirja in delno bledi pigmentacije - le kako je ne bi imeli radi. Pri nas je na voljo v serumu in kremi Skin Archi-TEC (TUKAJ), še ena njena prednost pa je, da jo lahko kombiniramo z ostalimi učinkovinami, tudi vitaminom C in niacinamidom, v kremi jo lahko uporabite (če  nimate izrazito občutljive kože) tudi po retinoidu.

Priporočamo:

POSEBNA OPOZORILA: 

  • Določene pigmentacije zahtevajo pregled pri dermatologu, zato ob spremembah barve, oblike ali velikosti ne oklevajte z obiskom osebnega zdravnika in dermatologa.
  • Med najmočnejšimi sprožilci pigmentacij so UV žarki, zato se jim sploh ob zgoraj opisani negi še posebej strogo izogibajte. Vedno se zadržujte v senci.
  • Vedno striktno in v večji količini uporabljajte UV zaščito - poleti in pozimi, na oblačne in sončne dni. Dodatno zaščito naj vam nudijo velika sončna očala, klobuki, kape in druga zaščitna sredstva.
  • Dodatni sprožilec pa je lahko tudi vročina, saj je koža pri visokih temperaturah v stresu, ki se lahko opazi tudi pri temnenju pigmentnih madežev. Med vročinskimi valovi se zadržujte na hladnem.
  • Nekatere pigmentacije kljub izdatni, pametni negi kože ne bodo izginile. Seveda jim dajte dovolj časa, vendar po letu, letu in pol vsekakor stopite do dermatologa in preverite možnosti bledenja pigmentacij z laserjem in drugimi medicinskimi postopki oziroma zdravili.

 

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar