Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Bakrovi peptidi

Čeprav se bakrovi peptidi slišijo v osnovi kot pač peptidi, pa imajo vseeno nekaj drugačno delovanje na kožo. Če ne drugače, je bistvena razlika v tem, da je na osnovne aminokisline (torej peptide) vezan baker. S tem se molekula seveda spremeni. Poglejmo, zakaj in kako!

Bakrovi

Beljakovine, ki jih sestavljajo peptidi, so v koži odgovorne za teksturo (gostoto), moč in odpornost. Ko jih v koži prične primanjkovati ali niso ustrezne kakovosti, koža začne izgubljati čvrstost, pojavljajo se gubice in uvelost.

Kaj morate o peptidih nujno vedeti:

Peptidi in sploh bakrovi peptidi so idealen glavni aktiv za tiste, ki se ne morete ali ne želite posluževati retinoidov in eksfoliantov, po drugi strani pa so peptidi in bakrovi peptidi odlična komplementarna nega k vsem močnejšim aktivom, torej tudi retinoidom in eksfoliantom, le v isti rutini jih ne uporabljamo. 

Na kratko o poimenovanju: če ima peptid samo eno aminokislino, je to monopeptid. Dipeptid ima dve, tripeptid 3, tetrapeptid 4, pentapeptid 5 in heksapeptid 6. Toliko, da boš približno vedela, kaj v INCI seznamu sestavin te predpone (mono, di, tri, tetra, penta, heksa) pomenijo. V osnovi peptide ločimo na oligopeptide, ki imajo 0 do 20 aminokislin, in polipeptide, ki imajo 20 do nekje 50 aminokislin.

Prednost peptidov je vsekakor njihova sposobnost vpijanja v kožo in nizka stopnja tveganja za draženje, delovanje proti gubicam pa ni tako močno kot pri močnejših retinoidih, vitaminu C in drugih antioksidantih ter eksfoliantih. Zaradi vpijanja in delovanja jih prav tako štejemo pod aktive, še največ pa seveda lahko naredimo s sočasno uporabo enih in drugih.

Odlično se torej obnesejo proti gubicam in drugim znakom staranja, v pravih oblikah in kombinacijah pa se odlično obnesejo tudi proti aknam, proti izgubi prožnosti, proti uvelosti in neenakomernem tenu. 

Peptidi v negi kože:

Med beljakovine v negi kože sodijo kolagen, elastin in aminokisline:

 • Kolagen je najbolj razširjena strukturna beljakovina v vezivnih tkivih človeškega telesa in sestavlja kar 75 % naše kože.
 • Elastin je beljakovinska komponenta dermisa, ki jo prav tako najdemo v vezivnih tkivih kože, pljuč in ožilja, na koži pa je elastin zelo podvržen poškodbam zaradi UV žarkov.
 • Aminokisline so gradniki beljakovin in vsaka ima določeno funkcijo in delovanje - najboljše za kožo so arginin, histidin, metiodin, lizin in prolin.
 • Peptidi pa so kratkoverižne aminokisline, ki so med najbolj raziskanimi v anti-age negi kože.

Priporočamo:

Peptide kot sestavine v izdelkih ločimo na:

 • Signalni peptidi: Ti lahko stimulirajo fibroplaste v koži, da proizvajajo več kolagena, elastina in drugih beljakovin v matrici dermisa, tako pa je koža videti polnejša in čvrstejša - koži sporočijo, da se mora celiti, kar pospeši nastajanje kolagena in celo hialuronske kisline. V INCI seznamu jih najdemo kot palmitoyl hexa/penta/tri-peptide oziroma Biopeptide, Syn-Coll in Matrixyl.
 • Nosilni peptidi: Nosilni peptidi so tisti, ki pomagajo mikrohranila prenesti v kožo, kjer pa ta hranila nato lahko spodbujajo nastajanje kolagena. V osnovi poznamo dva taka peptida, bakrovega in manganovega. Nosilne peptide v izdelkih najdeš kot copper tripeptide-1 in manganese tripeptide-1.
 • Nevrotransmiterski peptidi: Ti naj bi delovali kot botoks z mikro-omrtvičenjem predela. Njihova prednost ni samo instant gladkost, ampak delno poskrbijo tudi za preventivo, saj gubice povzroča predvsem premikanje. Med sestavinami jih najdemo kot acetyl hexapeptide-3, pentapeptide-3, pentapeptide-18 in acetyl ostapeptide-1/3, drugače pa so bolj znani v kompleksih Syn-AKE in SNAP-8.
 • Encimski inhibitorji: So na eni strani tisti, ki pomagajo preprečevati razkroj kolagena v koži, tako pa je koža videti mladostneje; in na drugi tisti, ki zavirajo živčne signale, zaradi česar se naše mišice ne morejo prosto premikati, tako pa preprečujejo gubice, ki so posledica mimike.

Nega kože s peptidi v praksi:

Formulacija je kraljica, zato samo nekaj splošnih idej, kako kombinirati peptide v negi kože. Če se držimo principa, da po nanosu glavnih aktivov (retinoidov, eksfoliantov) počakamo 20 do 30 minut, jih načeloma lahko kombiniramo s čimerkoli nekislim, pri čemer:

 • je tekoče peptide (liquid peptides) najbolj smiselno uporabljati prve - to je recimo nekaj, kar gre tudi pod retinoide super,
 • bakrove peptide smatramo kot glavni aktiv,
 • se ob uporabi peptidov izogibamo izdelkom z nizko pH vrednostjo (askorbinska kislina, eksfolianti).

Priporočamo:

Kaj so bakrovi peptidi (copper peptides):

Bakrovi peptidi so verige aminokislin, ki so vezane na bakrove 2+ ione. Seveda nam to ne pomeni prav veliko, zato morda bolj konkretno: bakrove peptide najdemo v koži, kjer podpirajo celo vrsto funkcij - zdravje in moč povrhnjice, nastajanje kolagena in elastina.

Bakrove peptide v negi kože obožujemo predvsem zato, ker ob podpori ostalih aktivov koži pošljejo signal, da se mora obnavljati, tako pa stimulirajo sintezo kolagena in elastina. Ne samo proti gubicam in znakom staranja, do neke mere lahko uravnavajo celo akne in druge nepravilnosti na koži.

Bakrovi peptidi (copper peptides) vs. peptidi:

Peptidi na koži v bistvu delujejo kot humektanti - vlažilne sestavine, ker pa se dobro vpijajo in ker so načeloma gradniki ostalih beljakovin, uporaba peptidov v negi kože pomaga spodbujati sintezo kolagena in elastina. Tako peptidi odlično sodelujejo pri glajenju in preprečevanju gubic. Imajo pa bakrovi peptidi dodatno delovanje: baker namreč pomaga spodbujati celjenje na koži, delujejo pa tudi protivnetno, kar koži dodatno pomaga pri sintezi kolagena! Baker je tudi antioksidant, tako da je uporaba bakrovih peptidov pravzaprav kar zaželena nekje v negi kože.

Bakrovi peptidi so za uporabo vseeno malo bolj specifični - ne uporabljamo jih ob kislih izdelkih (antioksidanti, eksfolianti), dobro pa je vedeti tudi, da hitro reaktivna koža bistveno hitreje reagira na bakrove peptide kot na običajne peptide.

Priporočamo:

Uporaba izdelkov z bakrovimi peptidi:

Vidni učinki uporabe bakrovih peptidov so torej predvsem pri gubicah, uvelosti in izgubi čvrstosti, po drugi strani pa je njihova prednost tudi v dobrem vpijanju. Bakrove peptide lahko mirno uporabljamo 2x na dan, zjutraj in zvečer, da pa bi ohranili njihovo delovanje, jih ne uporabljamo v rutini z:

 • retinoidi, 
 • vitaminom C in drugimi kislimi antioksidanti oz. kislinami (hialuronska kislina je pri tem seveda izjema),
 • eksfolianti oz. na splošno kislinami.

Te sestavine namreč zmanjšajo učinkovitost bakrovih (in ostlaih peptidov).

 • Bakrove peptide zdaj že najdemo v serumih in kremicah, tako da ponudba ni problematična.
 • Kot velja pri ostalih izdelkih: preberite navodila, da boste vedeli, kako je izbrani izdelek zasnovan: Gre prvi po umivanju? Je to kremica, pri kateri lahko spodaj uporabimo kak vlažilni serum?
 • Če bi jih želeli uporabljati zjutraj, lahko pod/čez bakrove peptide nanesemo nevtralne vlažilne izdelke (hialuronska kislina, kolagen, elastin in podobni humektanti), vitamina C / niacinamida ali kislinic pa v tej rutini ne uporabi.
 • Bakrovi peptidi so načeloma odlični glavni aktiv na večere, ko imamo pavzo od močnejših aktivov (retinoidov in eksfolaintov).

Za koga je priporočljiva / primerna uporaba izdelkov z bakrovimi peptidi? 

 • Na splošno so peptidi super pomoč proti staranju in klasični peptidi so primerni za praktično vse tipe kože.
 • Idealno bi bilo, če bi proti gubicam začeli z uporabo peptidov nekje po 25. ali 30. letu. 
 • Zaradi bakra je pri bakrovih peptidih večja možnost draženja, tako da izdelke obvezno najprej stestiramo na podlahti.

Priporočamo:

Povzetek - bakrovi peptidi:

 • delujejo kot antioksidanti,
 • spodbujajo celjenje in obnovo,
 • spodbujajo sintezo kolagena in elastina.

V praksi to pomeni:

 • bolj čvrsto - polno kožo,
 • manj opazne in globoke gubice,
 • hitrejše celjenje mikropošodb.

V pravem izdelku so bakrovi peptidi lahko tudi odlična pomoč ob aknah oziroma kot pomoč proti posledicami aken.

Priporočamo:

Delite prebrano objavo:


Foto Galerija:


 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar