Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Ceramidi v negi kože

Kaj so ceramidi in zakaj jih imamo v negi kože radi? Se jih splača uporabljati ali gre samo za še en marketinški trik? Preverite, kako vam lahko ceramidi pomagajo do lepše, bolj zdrave, močnejše kože.

Ceramidi

Človeška koža ima neverjetno sposobnost obnove, že medtem ko vi tole berete, se močno trudi, da bi odpravila nastale vidne in nevidne poškodbe. Če so poškodbe manjše in ima na voljo dovolj časa ter osnovnih sestavin, ji odlično uspeva. Človeška koža ima neverjetno sposobnost obnove, že medtem ko vi tole berete, se močno trudi, da bi odpravila nastale vidne in nevidne poškodbe. Če so poškodbe manjše in ima na voljo dovolj časa ter osnovnih sestavin, ji odlično uspeva. Težave se pojavijo pri večjih poškodbah, ponavljajočih poškodbah in seveda s pretekom let, ker določene snovi v našem telesu enostavno pričnejo usihati. Temu pravimo staranje, ki je drugače zelo zaželeno, saj pomeni, da dlje živimo, vendar pa to pomeni tudi, da bi bilo svoji koži pametno tudi kaj pomagati. 

Kaj so ceramidi?

Ceramidi sodijo pod lipide, maščobne celice, ki sestavljajo kar 50 % vseh epidermalnih lipidov, preostanek pa sestavljajo holesterol in proste maščobne kisline. Tako skupno število kot število ceramidov v koži z leti upada, kar pomeni, da je naša koža vedno manj namaščena, kot taka pa vedno bolj suha in nagnjena k dehidraciji, občutljivosti in opaznim znakom staranja. Zunanjo plast kože (stratum corneum) si lahko predstavljamo kot recimo steno v kopalnici, ki je prekrita s ploščicami. Odmrle celice so ploščice, ki so med seboj zlepljenje s ceramidi - maščobicami. Če teh maščobic ni, voda počasi prodira med in pod ploščice, s tem pa povzroča erozijo stene. In dlje, kot je luknja med ploščicami, v slabšem stanju je stena, kajne? 

Molekule lipidov, tudi ceramidov, so sicer precej velike, vendar na srečo ni potrebe, da bi ceramidi prodrli prav globoko v kožo - potrebujemo jih namreč ravno na površini, da kožo ščitijo pred vdorom nečistoč iz okolice, pa tudi UV žarki in izgubo vode, ki vodi v dehidracijo. 

Priporočamo:

Kdaj potrebujemo ceramide?

Kot sem napisala zgoraj: koža in z njo tudi povrhnjica ima neverjetno sposobnost samoobnove, zato nikjer ni rečeno, da čisto vsaka koža nujno potrebuje nego s ceramidi. So pa še kako dobrodošli ceramidi, tudi v kombinaciji z drugimi lipidi, pri suhi koži, pri zreli koži in ob uporabi močnejših aktivov, še posebej pa pri ekcemih (suhi, razdraženi, pordeli koži), saj v teh situacijah povrhnjica običajno ne zmore tvoriti zadostno količino lipidov, da bi se hitro obnavljala sama. 

Lipidi, maščobice, v sebi ne vsebujejo vode, kar pomeni, da kože ne vlažijo, vendar pa to pomeni tudi, da skoznje voda ne more prodirati. Kar velja v eno in v drugo smer - če pod ceramidi uporabite vlažilne izdelke (hialuronska kislina, glicerin, trehaloza in podobni humektanti), prav ceramidi pomagajo te sestavine zadrževati v koži. Na drugi strani pa krepijo povrhnjico tako, da voda iz kože ne bo uhajala prehitro in po nepotrebnem. S tem ste torej svoji koži naredili kar dvojno uslugo. 

Kaj pomenijo ceramidi v negi kože?

Svojo kožo lahko spodbudite k telovadbi - hitrejšem odmikanju odmrlih celic, s katerim dobite lepšo, mladostnejšo in bolj sijočo kožo. Za telovadbo uporabljamo eksfoliante (kozmetične kisline, ki spodbujajo luščenje na površini) in najboljše antioksidante (retinoide, vitamin C in niacinamid), vendar pa je ob uporabi tovrstnih (sploh močnejših) izdelkov dobro povrhnjico podpreti. In povrhnjico podpiramo z različnimi vrstami lipidov, še konkretnejše s ceramidi. In ker koža z leti že tako ali tako izgublja količino ceramidov v koži, je za zrelo kožo in kožo, ki uporablja veliko aktivov, par izdelkov s ceramidi odlična ideja. 

Več kot polovica naše kože je sestavljena iz maščobic, lipidov, ki odbijajo neželene snovi in jim preprečujejo vdor v kožo, kar je glavni namen kože. Ker lipidi zvežejo / povežejo celice na površini kože med seboj, bo koža močnejša in odpornejša na zunanje vplive.

Priporočamo:

Za koga so primerni izdelki s ceramidi? Kdo potrebuje ceramide?

  • Če je vaša koža občutljiva, so ceramidi vsekakor sestavine, ki se vam jih splača poskusiti.
  • Enako velja za suho kožo - ker sama ni sposobna tvoriti dovolj ceramidov in zadrževati vodo v sebi, vam lahko izdelki s ceramidi hitro in učinkovito priskočijo na pomoč. 
  • Tudi ob ekcemih in rozaceji so ceramidi dobrodošli, saj krepijo povrhnjico in bo tako manj občutljiva na zunanje vplive, kar pomeni manj draženja in manj rdečice.
  • In nenazadnje - ob aknasti koži. Čeprav se večina z mastno, aknasto kožo izrazito boji mastnih izdelkov, ceramidi dokazano podprejo celjenje aken, močna, zdrava in odporna povrhnjica pa pomeni tudi manj možnosti za nadaljnja aknasta vnetja. 

Tanjšanje kože je neposredna posledica zmanjšane vsebnosti ceramidov v koži, kar se pokaže tudi pri izgubi prožnosti in napetosti. Če kožna povrhnjica nima dovolj lipidov, vsa vlaga, ki ohranja vaš obraz mladosten, sijoč in napet, izpari v zrak. To drugače imenujemo transepidermalna izguba vode, ki je neposredna posledica nesposobnosti povrhnjice zadrževati vodo. V popolnosti tega sicer ne moremo preprečiti, z uporabo dobrih izdelkov, s kombinacijo vlažilnih in lipidnih sestavin pa lahko resnično veliko naredimo. 

Kako si lahko še pomagamo?

Dobre prehranske navade vsekakor pomembno vplivajo tudi na stanje naše kože. S ceramidi polna živila so recimo soja, jajca, mlečnine, pšenični kalčki in rjavi riž, ceramide pa dandanes dobite tudi že v prehranskih dodatkih. 

In, saj veste, kaj bom še omenila, kajne? Izpostavljanje UV žarkom je pač zelo slaba ideja. Že pri zdravi koži so UV žarki problematični, če pa govorimo o koži po močnejših aktivih, koži z ekcemi in rozacejo, aknasti, občutljivi ali suhi koži, pa so UV žarki še bolj nevarni. Naj bo UV zaščita čisto vsak dan v letu vaša najboljša prijateljica!

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar