Nega najstniške kože

Nega najstniške kože že dolgo ni več tak bav bav kot nekoč. Podivjani hormoni v najstniških letih se ne pokažejo le pri obnašanju, saj znake pubertete pri najstnikih skoraj takoj opazimo tudi na koži. Mastno kožo, izbruhe mozoljev, razširjene pore in ogrce pa se da z nekaj triki uspešno nadzorovati tudi pri najstnikih.

Nega

Sprehodimo se na kratko skozi najpogostejše napake in najboljše trike za nego najstniške kože:

1. NAPAKA: Agresivno in prekomerno čiščenje kože

Seveda je potrebno najstniško kožo primerno očistiti, saj prekomerno izločeni sebum predstavlja idealno okolje za najstajanje in razmnoževanje bakterij, ki povzročajo vnetja. Opažam pa, da starši najstnikom najprej in pogosto kot edini izdelek kupijo gel za umivanje obraza. Raziskave so potrdile, da če kožo samo čistimo, se bo še bolj mastila in s tem naredimo prav tisto, česar si nismo želeli - še bolj mastno, še bolj razdraženo kožo in še več vnetij. Pri tem moram poudariti, da je sebum, maščoba, ki jo koža izloča po površini, namenjen zaščiti kože pred negativnimi vplivi iz okolja in prekomernim izločanjem vode oziroma dehidracijo. Bolj kožo umivate, bolj bo izločala sebum, saj koži to predstavlja naravno zaščito pred poškodbami povrhnjice in izločanje sebuma ne bo ponehalo, temveč se bo še povišalo. 

TRIK: Vlaženje, vlaženje, vlaženje

Če prvič kupujete izdelke za svojega najstnika, vzemite gel za umivanje, seveda, ampak vzemite tudi vlažilno kremo! Prvi dan morda ne boste opazili spremembe, po nekaj dneh kakovostnega vlaženja kože pa se bo izločanje sebuma vsekakor pomirilo. Z vlaženjem ne prenehajte, saj bo koža ponovno zagnala proizvodnjo sebuma in situacija se bo ponovila. Če vaš najstnik ni navdušen nad dnevno uporabo vlažilnih izdelkov, naj se namaže z vlažilno kremo vsaj zvečer - že en nanos vlažilne kreme na dan lahko naredi veliko razliko, če pa se le da, naj najstnik vlažilno kremo nanese zjutraj in zvečer po umivanju. 

2. NAPAKA: Trdo milo, piling z grobimi delci in alkohol

Če bi imela en evro za vsakič, ko slišim, kako je nekomu pomagalo umivanje obraza s trdim milom, bi bila zdaj zelo bogata. Kot sem napisala zgoraj - bolj izsušujete kožo, hujše bodo posledice, saj kot prvo kožo izrazito razdražite, kot drugo pa jo snamete njeno naravno zaščitno plast, ki se jo bo potrudila čimprej ponovno nadomestiti in tako ste v začaranem krogu - bolj izsušujete, bolj mastna je koža. Za izdelke, polne alkohola, ali celo čisti alkohol, ki ga nekateri nanašajo na mozolje, sploh nimam besed. Ne vem, če lahko koži naredite kaj hujšega, saj jo z alkoholom (pazite, obstaja več vrst alkoholov v izdelkih, niso vsi slabi) skorajda do golega slečete. Branila se bo, seveda, z izločanjem še več sebuma, ko ponovno pride k sebi. Učinek je torej precej začasen, na dolgi rok pa stanje še bolj poslabša. Skoraj enako velja za pilinge s trdimi delci, ki so občasno lahko prijetni, ko je koža preveč zapackana, če pa so na koži vneti mozolji, pa kožo še bolj razdražite in bodo vnetja potrebovala še več časa, da se pomirijo in mozolji posušijo. 

TRIK: Nežnost in kisline

Iz nege najstniške kože najprej torej izločite trda mila, pilinge s trdimi delci in izdelke, polne izsušujočih alkoholov. Dejansko vam priporočam, da pred nakupom preverite sestavine izdelka, ki ga kupujete in če na INCI seznamu najdete SD alcohol, denaturated alcohol ali denat. alcohol, isopropyl alcohol, izdelek vrnite na poličko in ga ne dajajte najstnikom (sploh tistim z vnetimi mozolji). Dobri (mastni, ne izsušujoči) alkoholi v negi kože pa so, na primer, cety alcohol, steary alcohol in cetearyl alcohol.

Nega najstniške kože naj bo predvsem nežna! Mila, izsušujoče alkohole in pilinge s trdimi delci zamenjajte s kozmetičnimi kislinami - za občutljivejšo kožo je primerna na primer mandelična kislina, odlični za nego problematične kože pa sta salicilna in azelaična kislina. Redna uporaba zagotavlja tudi pomirjanje izločanje sebuma, manj vnetih mozoljev in na splošno čistejša koža. Za čistejše in manj opazne pore, za manj izločanja sebuma, za manj vidne posledice po vnetjih, za splošno zdravje najstniške in odrasle kože pa je ena najboljši sestavin niacinamid, tako da preverite, če jo kateri od vaših izdelkov že ima :) 

3. NAPAKA: Skupne brisače, pregrobo brisanje in posteljnina

Bakterije, ki se razmnožujejo na obrazu in povzročajo vnetja v obliki mozoljev, se prenašajo tudi na brisače in posteljnino (vzglavnik). Čez noč se tudi po obrazu potimo in bakterije ponovno dobijo idealno okolje za razrast. Če so mozolji že prisotni, jih mnogo najstnikov z grobimi brisačami po umivanju še bolj razdraži, zato pazite pri brisanju.

TRIK: Menjava brisač in posteljnine

Večina nas nima ogromnih kopalnic in šestih različnih obešalnikov za brisače, zato pogosto posegamo po istih brisačah kot ostali družinski člani. Iz srca vam priporočam, da določite ali nabavite najstniku nekaj manjših brisač za obraz, ki jih lahko morda prepoznate po barvi (naj ima svojo izbrano barvo in naj jo ima samo najstnik). Brisačo naj uporablja krajši čas, če je majhna, morda samo za enkratno umivanje, da ne prenaša bakterij z obraza zjutraj na obraz tudi zvečer. Brisača naj bo mehka in prijetna na dotik, najstnik naj z njo namesto grobega brisanja raje nežno potapka vodo z obraza in nato obraz primerno navlaži. Prav tako poskrbite za pogosto menjavo prevleke na vzglavniku, saj se na njej nabirajo tudi maščobice in pot z lasišča, ki kožo obraza še dodatno mastijo. 

POVZETEK:

  • Izognite se prekomernemu izsuševanju kože že ob čiščenju, kožo redno in čim večkrat vlažite.
  • Vnetij se lotite s kislinami namesto grobimi izdelki ali izsušujočimi sestavinami.
  • Poskrbite za primerno higieno brisač in posteljnine. 
  • V primeru, da so akne ali mozolji izrazito veliki ali boleči, dolgotrajni in jih z ničemer ne morete nadzorovati, se obrnite na osebnega zdravnika. S strokovno podprto nego boste pomagali najstniku do čiste kože in preprečili morebitne hude posledice v obliki brazgotin, ki bi vašega najstnika zaznamovale za celo življenje. 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar