Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Rozacea - rozaceja

Rozaceja je kronična vnetna kožna bolezen, ki prizadane predvsem kožo obraza in se pokaže kot neprijetna rdečica. Če v prvih stadijih prihaja do izbruhov in obdobij pomiritve, pa običajno preraste v stalno prisotno rdečico.

Rozacea

Vzrokov je več, tudi načinov pomirjanja simptomov je več, zato poglejmo, kako si lahko pomagate po tem, ko ste diagnozo rozaceje že potrdili. S tem seveda namigujem na to, da se za diagnozo najprej obrnite na svojega zdravnika oziroma dermatologa, saj rdečica ni simptom samo rozaceje, temveč je lahko posledica različnih težav. Več o rdečici kot fiziološkem znaku na koži sem zapisala TUKAJ

Z rozacejo se lahko sreča praktično kdorkoli, vseeno pa je pogostejša pri odraslih ženskah (srednjih let) svetlejše polti, ki so nagnjene k zardevanju zaradi psiholoških dražljajev - saj veste, ko je nekomu nerodno, ko nas ogovori simpatija, ko se znajdemo v neprijetni situaciji, zaradi katerih naša lička zažarijo :) 

Rozaceja je zdravstveno stanje in ima biološke vzroke, kar pomeni, da ne gre za kozmetični problem, ki bi ga diagnosticitali in se ga na pamet lotevali sami. Tisto, česar ne vidimo pod kožo, so vnetja in vaskularna reaktivnost, ki povzroča eritem (rdečico) in papulopustule (papule so manj kot 5 mm široke rdeče pikice, iz njih pa se lahko, če se napolnijo z gnojem, razvijejo pustule - gnojne pikice). Jasno je, da nam rozaceja kvari samozavest, vendar se moramo zavedati, da gre za veliko več kot psihološki ali kozmetični problem: ob nepravilni negi se stanje lahko poslabšuje do te mere, da bo tudi simptome težko nadzirati. 

Priporočamo:

Zdravila za rozacejo kot tako nimamo na voljo, lahko pa z razumevanjem same bolezni nadziramo simptome njenih izbruhov. Faktorji, ki sprožajo rozacejo, povzročajo razširjanje žilic na koži obraza, zaradi česar je rdečica opazna tudi na ven. Teorije, da rozacejo povzročajo bakterije na koži ali v prebavilih, z raziskavami niso uspeli dokazati, čeprav so se v nekaterih primerih antibiotiki izkazali kot uspešni pri zdravljenju, vendar je to verjetno bolj posledica njihovega protivnetnega delovanja. Rozaceja ni nalezljiva, je pa pogosto dedna, kar pomeni, da jo ima običajno več generacij iste družine. 

Med simptome, ki rozacejo odkrivajo, štejemo:

 • Zardevanje, nenadna rdečica lic: Rozaceja lahko povzroči stalno ali občasno pordelost osrednjega dela obraza, pri čemer jo najhitreje opazimo prav na svetli polti - prepoznavanje na temnejših polteh je težje. 
 • Opazne žilice: Čeprav niso vse popokane/razširjene kapilarice povezane z rozacejo, pa je en od simptomov tudi opaznost  žilic ob nosu in na licih, zato ob njih opazujte, če se pojavljajo tudi drobne rdeče pikice.
 • Oteklinice, mozoljčki in drobne pikice: Veliko pacientov z rozacejo ima na obrazu več ali manj drobnih pikic, rdečih pikic in mozoljčkom podobnih vnetij, ki pa jih ne smete zamenjati z aknami, predvsem pa jih ne stiskajte, da ne povzročite še hujših vnetij. 
 • Pekoč občutek, pekoča bolečina: Koža, ki je pod vplivom rozaceje, je pogosto na dotik toplejša, celo vroča, občutek je lahko žareč, lahko pa je koža tudi izrazito občutljiva.
 • Težave z očmi: Mnogo pacientov z rozacejo ima tudi težave z oteklimi vekami, rdečimi, suhimi in razdraženimi očmi in vekami. Da se ne pojavijo še hujše težave z očmi, se v primeru simptomov rozaceje na koži in težav z očmi vsekakor oglasite pri zdravniku. 
 • Gomoljast nos: Priznam, da se sliši v okviru ostalih težav morda celo hecno, vendar lahko rozaceja brez ustrezne nege kože z leti povzroči večanje nosa, saj se zaradi ponavljajočih vnetij na koži koža zelo odebeli, kar lahko povzroči dejansko večji nos - temu pojavu rečemo tudi rinofima oziroma gomoljavost nosa.

Kdaj je obisk zdravnika nujen? 

Zgoraj navedeni simptomi rozaceje so zadosten razlog, da se ob ponavljajoči ali nenadni rdečici, ki pa ne mine in ne mine, odpravite k zdravniku! Kot sem zapisala zgoraj: nezdravljena in nepravilno obravnavana rozaceja, ki je že sama po sebi kronična bolezen, lahko stanje vaše kože poslabša do te mere, da boste simptome še težje nadzirali. 

In ko dobite diagnozo?

 • Pri hujših primerih rozaceje vam bo zdravnik predpisal bodisi kreme za nanos na koži ali zdravila za oralno jemanje, ki bodo vsaj do neke mere upočasnila nadaljevanje simptomov. Običajno se dermatologi nagibajo k uporabi antibakterijskih krem in krem z azelaično kislino, strogo pa odsvetujejo uporabo kortikosteroidnih krem, ker lahko vsebujejo dražilne sestavine. 
 • Dermatolog, ki razpolaga z lasersko napravo, lahko v določenih primerih predlaga tudi lasersko obravnavo, vsekakor mora najprej odkriti, za kakšno vrsto rozaceje gre, kaj jo pri vas sproža in kako se pri vas izkazuje.
 • Dermatolog se lahko odloči tudi za zdravljenje z mikrodermabrazijo, z vitaminom A (izotretinoin) ali izdelki na recept z visoko vsebnostjo azelaične kisline.
 • V primeru, da je rozaceja tako napredovala, da se že kažejo znaki gomoljastega nosu, vam lahko zdravnik predpiše oralno jemanje vitamina A, v primeru neuspeha pa je edina rešitev plastična kirurgija.
 • V primeru, da ste rozacejo ujeli v začetnem stadiju, boste z izdelki, namenjenimi točno taki koži, lahko zelo veliko naredili. Bistvenega pomena je namreč, da ne spodbujate izbruhov, proizvajalci dobrih kozmetičnih izdelkov pa se v večini zavedajo, katere med sestavinami so najpogostejši sprožilci in jih v tovrstnih izdelkih ne uporabljajo.

Priporočamo:

Zgoraj povezani izdelki so prav med takimi: serum z azeloglicinom je odlična pomoč proti vnetjem, saj vsebuje azelaično kislino v kombinaciji s pomirjujočim glicinom in ga jemljemo kot glavni aktiv v negi rozacejaste kože. Bandijevi izdelki Veno Care pa so ustvarjeni za uporabo ob vseh vrstah rdečice - tudi rozaceji in popokanih kapilaricah, saj vsebujejo samo pomirjujoče sestavine, ki pri večini ne sprožajo dodatnega vnetja. Ker so na voljo dnevno-nočne kreme, serum in maska, lahko z njimi dobite dovolj zaokroženo nego, da vaša koža kljub rozaceji ne bo dehidrirana.

Zdravila, ki bi trajno odpravila rozacejo, ne obstajajo, prav tako pa so vzroki za nastanek precej neznani - strokovnjaki med možnostmi navajajo prekomerno aktiven imunski sistem, genetiko in okoljske vplive oziroma kombinacijo vseh treh. Nam je pa jasno, kaj lahko vzbudi oziroma sproža izbruhe rozaceje:

 • Večje izbruhe rdečice in rozacejastih vnetij opazimo po uživanju vročih napitkov in pekoče hrane.
 • Alkoholne pijače, še posebej rdeče vino, lahko prav tako spodbudijo izbruh rozaceje in rdečico. 
 • Priporočamo, da se izogibate temperaturnim ekstremom - s hladnega na toplo, savne in izrazit mraz.
 • Sonce, sončenje in veter, čustvena nihanja in telesna vadba prav tako spodbujajo rdečico in rozacejasta vnetja.
 • V nekaterih primerih lahko na izbruh rozaceje vplivajo tudi zdravila, ki širijo žilice, zdravila za pritisk ter določeni kozmetični izdelki. 

K rozaceji so torej bolj nagnjene ženske po 30. letu starosti, še večjo verjetnost za razvoj rozaceje pa imate, če vas na soncu hitro opeče, če kadite ali imajo vaše starejše sorodnice (mame, tete, babice) prav tako težave z rozacejo. 

Rozaceja naj torej ne ostane spregledano obolenje kože, saj vsak ponoven izbruh lahko pomeni dodatno občutljivost in spremembe na koži, ki jih bo kasneje še težje zdraviti. Če danes ne naredite čisto nič drugega v smeri za zdravljenje simptomov, vsaj dobro razmislite, kateri so tisti faktorji, ki povzročajo izbruhe rozaceje na vaši koži in se jim začnite izogibati. Ko je diagnoza enkrat postavljena, imamo konkretno z našimi izdelki najboljše odzive uporabnikov ob sočasni uporabi Next Level seruma za azeloglicinom in dnevne obarvane ter nočne vlažilne kreme Veno Care

In še zadnji, a najpomembnejši nasvet, ki si ga morate zapomniti: Pri rozaceji naj bo UV zaščita resnično vaša najboljša prijateljica. UV žarki že tako razburjeno rozacejasto kožo še bolj razburijo, zato kakšno sončenje sploh ne pride v poštev, izogibajte se jim, kolikor je to le mogoče, od jutranjega vzhoda sonca pa do zahoda naj bo vaša zaščita vedno obnovljena, zunaj pa ne pozabite niti na klobučke in kapice. Pozimi proti mrazu, vetru in vlagi kožo še dodatno zaščitite s šali in pokrivali, kožo pa ob prihodu domov postopno navadite na višjo temperaturo.

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar