Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Dvojno umivanje obraza

Je res treba izvajati to dvojno umivanje, ki ga ves čas tako opevajo? Kdaj bi bilo to res priporočljivo in kdaj morda ni potrebno? Kako se izvaja in katere izdelke izbrati?

Dvojno

Z umivanjem se začne praktično vsaka dobra rutina nege kože, zato lahko rečemo, da je umivanje še kako pomemben korak za lepo in zdravo kožo. Prispevek, ki bi ga morala napisati že zdavnaj :)

Mislim, da v desetih letih, kolikor imam tole spletno trgovino, še nisem svetovala dvojnega umivanja obraza zjutraj, so pa izredno redki primeri, ko ga ne svetujem zvečer. Če sledite principom nege kože, ki ga predlagajo vodilni strokovnjaki v kozmetični in dermo industriji, potem čez dan gotovo uporabljate vsaj UV zaščito. Če je ne, je čas, da začnete.

No, pa ne samo zaradi UV zaščite, pri damah (ne glede na UV zaščito), ki uporabljate ličila, je dvojno čiščenje zvečer resnično osnova dobre nege. 

Kaj je dvojno čiščenje / dvojno umivanje kože?

Gre za princip umivanja kože z dvema različnima izdelkoma. Dvojno čiščenje bi lahko poimenovali tudi čiščenje v dveh korakih in pogosto boste opazili prvi korak in drugi korak.

Prvi korak: Začnemo z izdelkom, ki po možnosti vsebuje lipidne (mastne) oziroma oljnate delce, saj prav ti delci raztopijo UV zaščito, ličila in sebum. Za prvi korak lahko uporabite olja, masla in podobne izdelke, nekateri pa si raje pomagajo z vatnimi blazinicami, mlekom ali micelarno tekočino. Vsem izdelkom so skupni prav ti mastni delci, ki lahko odstranijo sebum, ličila in ostanke UV zaščite. Ne samo tisti zmastno kožo, tudi tistim s suho kožo gre po prvem koraku velikokrat na živce občutek mastne plasti, ki lahko po prvem koraku ostane, prav tako pa ta mastna plast lahko preprečuje dostop negovalnih snovi do kože, zato se lotimo še drugega koraka.

Priporočamo:

Posebnost prvega koraka je predvsem v tem, da izdelek nanašamo neposredno na kožo - na suho kožo. Pred prvim korakom kože ne močimo, temveč oljnat izdelek pomasiramo po suhi koži in masiramo nežno tako dolgo, da ličila, UV zaščita in ostale nečistoče odstopijo. To boste najbolje vedeli tako, da bo tekočina, s katero masirate, obarvana. Pri maskari boste seveda takoj vedeli, ko bo okoli oči čisto črno :) Če je treba, lahko ob tem uporabite še malo olja na vatni blazinici, da ličila okoli oči res temeljito odstranite.

Drugi korak pa predstavljajo izdelki na vodni osnovi, geli, emulzije, pene, skratka tisti izdelki, ki se v osnovi uporabljajo na mokri koži. Klasična navodila so, da manjšo količino izdelka nanesite na mokro kožo in nežno masirajte, nato pa temeljito sperite. Pri tem pazite, da so oči čvrsto zaprte, saj ti izdelki prej zapečejo v očeh kot tisti iz prvega koraka. Cilj drugega koraka je torej odstranjevanje nečistoč, ki jih je prvi korak uspešno raztopil in pripravil na odstranjevanje.

Pri obeh korakih je pomembno, da izdelke za umivanje temeljito sperete s kože, saj lahko čistilne sestavine na koži povzročajo draženje.

Ali moram vedno dvojno umivati svoj obraz?

Načeloma sicer ne, ampak ... Če ste doma in nimate UV zaščite ali ličil, dvojno umivanje ni potrebno. Tudi zjutraj ni razloga za dvojno umivanje, vsekakor pa po uporabi UV zaščite in ličil razmislite, kako pomembno je zvečer odstraniti vse nečistoče s kože. Določeni tipi k alergijam in draženju nagnjene kože dvojnega umivanja ne prenaša najbolje. V tem primeru ličila in UV zaščito odstranite z mlekom ali micelarno tekočino, vendar bodite resnično pozorni, da vsaj z drugim korakom temeljito odstranite ostanke mleka ali micelarne, saj čistilni agensi resnično ne smejo ostati na koži. 

Dvojno umivanje pa naj bo kar zlati standard pri mešani, mastni in aknasti koži, kjer je temeljito umivanje resnično najboljša osnova za dobro nego. Aktivi, kot so salicilna kislina ali retinoidi, se bistveno lepše vpijejo v kožo, če je predhodno temeljito pripravljena in očiščena. 

Priporočamo:

Kdaj se dvojnega umivanja ne poslužujemo? 

  • Običajno zjutraj dvojno umivanje res ni potrebno, pri zelo suhi koži priporočamo celo, da zjutraj umivate samo z vodo.
  • Če ne uporabljate ličil in UV zaščite (slednjo bi morali kar vsak dan uporabljati).
  • Če vaša koža reagira na vsak čistilni izdelek, tudi na najnežnejše.

Na kaj biti najbolj pozoren?

Vsekakor na izbiro izdelkov! Verjetno se za nazaj ne spomnim niti pol primerov, je bilo pa res veliko takih, ki so za drugi korak umivanja izbrali enostavno pregrobe, premočne izdelke, s katerimi so svojo kožo razdražili in izsušili, posledično pa je bila njihova koža ves čas jezna. Sploh pred leti je bilo ogromno takih strank, ki niso sprale micelarne tekočine ali mleka, še največ pa je bilo takih, ki so se zvečer samo na hitro umile z vodo. Koža nikakor ni hotela "biti v redu", vedno ji je nekaj manjkalo, vendar pa pametnega umivanja ne more nadomestiti nobena krema in noben serum. 

Bodite pozorni na par znakov:

  • če na izdelku piše, da je za pomoč povrhnjici, bo verjetno pustil vsaj nežno negovalno plast;
  • če na izdelku piše, da je za mešano in mastno kožo, je velika verjetnost, da je močnejši, za določene tipe kože premočan;
  • če izdelek vsebuje SLS oziroma ima med sestavinami zapisan sodium lauryl sulfate, ni med nežnejšimi, saj gre za t.i. surfaktant, ki se uporablja za raztapljanje maščob (npr. v detergentu za perilo);
  • antibakterijska mila in klasična trda mila niso primerna za umivanje obraza;
  • odsvetujem uporabo gelov in izdelkov s trdimi piling delci, saj lahko kožo poškodujejo.

Ste vedeli, da ni prav nič narobe, če cela družina uporablja enak izdelek za umivanje? Če izberete nežen, fiziološki gel ali penico, jo lahko uporabite tako na suhi kot na mastni koži! Nežnejši izdelek, kot izberete, manj boste kožo razdražili, kar še posebej velja za aknasto in problematično kožo, ki se je tako radi lotimo z močnejšimi izdelki, pa za to pravzaprav ni nobene potrebe. Seveda lahko izberete gel s salicilno kislino, recimo, za kakšnega najstnika, vendar v primeru vnetih in odprtih aken vseeno raje izberite nežnejši gel s pomirjujočimi sestavinami (na primer izvlečki tigrove trave, glicerinom, hialuronsko kislino).

Priporočamo:

Kako pa umiti kožo zjutraj?

Za suho, občutljivo in razdražljivo kožo bo zjutraj dovolj umivanje z mlačno vodo. Med umivanjem ne uporabljamo ne vroče ne mrzle vode, temveč vodo, ki je po temperaturi najbolj podobna sobni. Tako kože ne boste šokirali in se ne bo po nepotrebnem odzivala z razdraženostjo, poleg tega pa je uporaba podobnih temperatur še kako pomembna za tiste, ki imate težave s popokanimi in razširjenimi kapilaricami.

Pri mešani, mastni in aknasti koži se lahko tudi zjutraj poslužimo nežnega umivanja s kakšnim gelčkom - če pri taki koži zvečer uporabljate izdelek z aktivnimi učinkovinami (npr. salicilna kislina), potem zjutraj uporabite nekaj nežnejšega. Enako velja za tiste, ki zvečer uporabljate kakšna olja, bogatejše kremice ali podobne gostejše okluzive, saj bo koža zjutraj lažje sprejela novo pošiljko negovalnih in vlažilnih sestavin. 

Kako zaključiti dvojno umivanje?

Izkušnje kažejo, da koža zelo slabo prenaša grobo drgnjenje, sploh s kakšnimi starejšimi trdimi brisačami, prav tako pa je drgnjenje nepotrebno, če ste obraz primerno umili po principu dvojnega umivanja. Temeljito sperite ostanke izdelka za umivanje, nečistoč in ličil, nato pa kožo nežno potapkajte in nego nadaljujte s tonikom, serumi in drugimi izbranimi izdelki. 

Če vas takoj po umivanju zateguje, svoje izdelke vseeno porabite do konca, vam pa priporočam, da kože ne obrišete do suhega, temveč takoj nanesete izbran vlažilni serum. Tako boste preprečili zategovanje, še preden do tega pride. 

Če pa vas izdelek za umivanje peče, je čas, da preverite stanje svoje povrhnjice in hkrati zamenjate izdelek za umivanje. Da res lahko "pečejo" oziroma vnaprej vemo, da znajo peči, so izdelki s kislinami (salicilna kislina, azelaična kislina, glikolna kislina in druge kozmetične kisline), vse ostalo pa na koži ne sme peči.

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar