Komedogeno - nekomedogeno

Kaj pa če razbijemo še kak mit? Ko že stopetintridesetič razlagaš, kakšno je tvoje mnenje o besedi "komedogeno", se spraviš k pisanju članka :)

Komedogeno

Komedogeno in nekomedogeno sta trendi, moderna izraza za nekaj, česar nihče še ni dokazal, s tema izrazoma pa večinoma operirajo marketingarji, ki o kakšnih strokovno podkovanih raziskavah nočejo niti slišati. 

Po definiciji naj bi komedogeno pomenilo, da povzroča mozolje, akne, ogrce, oziroma maši in zapira pore. Nekomedogene sestavine naj bi torej bile tiste, ki tega ne povzročajo. In se vprašate, v čem je torej problem? Problem nastane v trenutku, ko dovolimo, da marketing na veliko vstopi v strokovno plat izdelkov in tole je eden tovrstnih primerov. Namreč - prav nikjer ne obstaja seznam sestavin, ki bi bile DOKAZANO komedogene ali DOKAZANO nekomedogene. S kolegicami iz ekipe smo naredile pravi timski research, pregledale smo na stotine prispevkov na spletu, poglobile smo se v sezname, raziskave, članke in tudi oglasna sporočila. Dejstvo ostaja - izraz komedogeno/nekomedogeno obstaja samo v marketinških besedilih, saj se nihče od strokovnjakov - se pravi dermatologov iz neodvisnih laboratorijev - še ni lotil pregleda in dokazovanja, katere sestavine niso ali so komedogene. Ampak ja - obstaja na tone nepreverjenih in nedokazanih seznamov - teh se še malo bolj izogibajte ;) 

Poglejmo takole - comedone (ang.) je v bistvu ogrc, če je pora ob tem odprta, jim pri nas rečemo ogrci, če so pore zaprte, pa so to lahko mozoljčki z belimi konicami. Angleško govoreči svet jih loči torej na blackhead (črni ogrci) in white heads (zamašene pore, lahko tudi mozolji). Do tu torej vse jasno, od kod prihaja izraz komedogeno in nekomedogeno. Nejasno pa ostaja, katere so tiste snovi, ki povzročajo zapiranje in mašenje por, saj dokazanih raziskav na to temo še ni. Mahanje in opletanje z izrazoma komedogeno in nekomedogeno je torej domena marketingarjev, na nas, strankah, pa je, da čisto nekritično ne nasedamo prav vsaki njihovi pogruntavščini. 

In da ne bo pomote - vsekakor obstajajo snovi, ki LAHKO, poudarjam lahko, a ne nujno, mašijo pore. Med te lahko uvrstimo recimo olja (sploh kakšno olivno, mandljevo), vendar je to računica preproste fizike, saj zrak in voda skozi olje ne prodirata, se pravi olje naredi mastno plast na koži. Da pa bi lahko naredili seznam sestavin, ki so dokazano nekomedogene, bomo morali počakati. Obstaja kar nekaj snovi, sestavin kozmetičnih izdelkov, ki so narejene na vodni osnovi, zato običajno ne mašijo por, kar pa še ne pomeni, da prav na vaši koži ne bodo povzročile težav - koža lahko z mozolji reagira tudi zaradi alergije, ne le zaradi mašenja por. 

Za nekomedogene bi lahko označili predvsem tiste sestavine, ki dokazano učinkovito pomagajo odpravljati mozolje - salicilna kislina, azelaična kislina, glikolna kislina (čeprav ta ne deluje toliko proti mozoljem kot proti temnim madežem in staranju kože). Načeloma je nekomedogena tudi hialuronska kislina, a pred uporabo preverite, če izdelek s hialuronsko kislino ne vsebuje kakšnih lipidnih snovi, ki bi mašile pore. 

Drage dame, po pameti. Ni vse, kar je trendi, tudi čisto resnično :) 

Kika

Priporočamo:

Delite prebrano objavo:Tina

Pohvala

Vaaa, Dragocena!! Res ste me lepo presenetili! Paketek je k meni prisel v 24 urah, s kup testecki in super darilcem! Hvala! Zagotovo spet kmalu kaj narocim :)

 
 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2019 Dragocena.si. Vse pravice pridržane.