Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Zakaj je UV zaščita bistvenega pomena v negi kože?

Ne glede na tip kože in rutino, ki jo predlagam, ne glede na vreme in letni čas, vedno nekje najdem prostor, da omenim UV zaščito. Ker imamo pri nas vsaj dva izrazito nasprotna letna časa, se še vedno pojavlja razmišljanje, da je UV zaščita pomembna samo v toplejših, bolj sončnih delih leta.

Zakaj

No, je pa zanimivo, da smo sredi januarja bližje soncu kot junija, ko smo najbolj oddaljeni. Preverite, zakaj bi morali UV zaščito uporabljati vsak dan v letu, in kako poiskati pravo zase! Dandanes povsod poslušamo, kako pomembna je UV zaščita, povsod se piše SPF gor in SPF dol. Poglejmo, zakaj točno tudi jaz vsem svetujem redno uporabo kakovostnega izdelka z UV zaščito:

Na kratko: sonce oddaja tri vrste sevanja, UVA, UVB in UVC sevanje oziroma žarčenje. Če vam sonce še vedno predstavlja zgolj vir užitka in toplote, si poskusite zapomniti, da gre za sevanje - ne take vrste, kot seva elektrarna, gotovo pa tudi ne tako nedolžno, kot radi mislimo. UVC žarke ustavi ozon, ki obdaja naš planet - tudi zato je ozonska luknja tako problematična. UVB žarke zadržijo oblaki in okenska stekla, veliko dermatologov pa se za razlago, kako delujejo na naši koži, posluži kar zadnje črke oznake UVB - burning oziroma opekline. UVB so torej tisti žarki, ki povzročajo opekline in na naši koži povzročajo največje poškodbe poleti, ko je največ kože neposredno izpostavljene. UVA žarki pa dosegajo najdaljšo valovno dolžino, ne ustavijo jih oblaki in ne ustavijo jih okenska stekla. Pri UVA žarkih za lažje razumevanje uporabimo UVA - aging oziroma staranje. Torej - če v vaše stanovanje sveti sonce (tudi čisto malo), ste izpostavljeni UVA žarkom. Tako UVA kot UVB žarki povzročajo spremembe na koži, tudi kožnega raka. 

Priporočamo:

Zakaj uporabljati UV zaščito vsak dan?

  • Zmanjšajte možnost sončnih opeklin: Redna uporaba UV zaščite vas pomaga zaščititi tudi pred nenamernim izpostavljanjem soncu. Čisto vsako pomlad se namreč oglasijo prijatelji, sorodniki in stranke, ki so samo malo posedeli na sončku na kavici in se vrnili s prvimi opeklinami v tem letu. Ne glede na to, ali gre za obraz, dekolte, vrat, roke ali gležnje in narti, opekline so še kako nevarne in večkratne opekline na istem mestu vodijo ne samo k staranju kože, tudi k hujšim oblikam kožnega raka.
  • Pomagajte preprečevati prezgodnje staranje kože: Ne glede na to, kolikokrat ponovim, nekateri ne želijo slišati, da je številka ena izdelek proti staranju kože, proti gubicam in gubam, prav UV zaščita. Prav nič ne deluje na dolgi rok tako učinkovito kot vsakodnevna uporaba UV zaščite. Če v vašem stanovanju uspevajo rožice brez umetne svetlobe, jih dosežejo UV žarki. Ki dosežejo tudi vas. V celem dnevu doma res ni treba nanašati UV zaščite na vsaki dve uri, zjutraj pa se le toliko potrudite, da nanesete primerno UV žaščito. 
  • Pomagajte preprečiti pigmentacije: Še ena točka, v kateri se s strankami kar nekako ne najdemo - daleč, daaaaleč najbolj učinkovita proti pigmentacijam je vsakodnevna redna in zadostna uporaba UV zaščite. Lahko uporabite specializirane izdelke, retinoide, vitamin C in niacinamid, osvetljevalne sestavine, kot je alfa-arbutin, vendar brez UV zaščite rezultatov ne bo, predvsem pa ne bodo dolgotrajni. Tiste pegice od sonca na rokah? UV zaščita. Temne lise po čelu? UV zaščita. Sivkast, zguban dekolte? UV zaščita.
  • Zmanjšajte vnetja in spodbudite obnovo kože: Psoriaza, rozaceja, tudi akne in utrujena, suha, razdražena koža so na UV žarke še bolj občutljive - pri tovrstnih stanjih je redna in zadostna uporaba UV zaščite nepogrešljiva. UV sevanje kožo draži, vaša koža pa je že sama po sebi razdražena. Pri teh tipih kože priporočam mineralne UV zaščite, recimo rahlo obarvano tukaj in klasičen fluid tukaj
  • Pomagajte preprečiti kožnega raka: Veste, sploh starejša generacija me poskuša prepričati, da je zdaj kožnega raka več, ker uporabljamo vso to kozmetiko ... Kožnega raka je več zato, ker zdaj živimo bistveno dlje kot pred stoletjem. V samo petdesetih letih se je povprečna življenjska doba žensk v Evropi dvignila za skora 15 let! Kar pomeni 15 let več izpostavljanja UV sevanju in temu primerno rastočo količino primerov kožnega raka. Maligni melanom je tip kožnega raka, ki predstavlja samo 15 % vseh kožnih rakov, vendar pa je odgovoren za več kot 90 % vseh smrti za kožnim rakom (vir TUKAJ). Za kožnim melanomom zboli okoli 600 Slovencev na leto, med glavnimi vzroki pa je izpostavljanje UV žarkom. Redna uporaba UV zaščite vsak dan v letu, tudi v dežju in sredi zime, bistveno zmanjša verjetnost, da boste zboleli za kožnim rakom, ki lahko že v štirih tednih postane usoden. 

Priporočamo:

Kako izbrati UV zaščito?

Svojo spletno trgovino imam že skoraj deset let in lahko potrdim, da je iskanje prave UV zaščite kot iskanje igle v senu. Serumi, vlažilne kreme, toniki in ostali izdelki na splošno ustrezajo bistveno širšem krogu uporabnikov, medtem ko imamo pri UV zaščitah toliko individualnih želja, pričakovanj in predstav, kako naj izdelek izgleda in deluje. Pri tem moram izpostaviti, da je v Evropski uniji za varnost in učinkovitost izdelkov z UV zaščito res dobro poskrbljeno, inšpekcijski nadzori potekajo po vseh članic prav vsako leto, prav tako pa imajo proizvajalci na voljo seznam dovoljenih UV filtrov, kar pomeni, da se ne morejo spomniti kar nečesa novega, temveč lahko uporabijo filtre, ki so dokazano varni in učinkoviti. Kako pa potem izdelek zasnujejo, je seveda odvisno od njih. Pri iskanju učinkovite UV zaščite vam torej lahko svetujem, da nekaj pozornosti vseeno namenite tudi državi izvora oziroma proizvodnje. Evropski filtri so varni, učinkoviti  in strogo nadzorovani, zato se nanje vedno lahko zanesete.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam pri iskanju UV zaščite, je testiranje. Nikakor ne zagovarjam, da nakupite dvajset izdelkov in jih mecite stran, dokler ne najdete pravega, temveč vsakemu kupljenemu izdelku dajte priložnost in ga porabite do konca. Če se vam ne bo dobro obnesel, se boste s tem že naučili, česa recimo pri UV zaščiti ne želite. Da sem našla sebi ljubo kombinacijo UV zaščite in nege kože, sem sama stestirala več kot 50 (bližje 100) izdelkov z UV zaščito. 

  • Sploh za pomlad in poletje iščite UV zaščito z oznako SPF 50 ali več. V Evropski uniji regulativa pravi, da mora biti UVA zaščita najmanj 1/3 zabeležene UVB zaščite, če želi proizvajalec na izdelek nadeti oznako, da ima tudi UVA zaščito. SPF oznaka je v Evropski uniji poenotena, za UVA zaščito pa še ne. Tako boste na izdelkih našli recimo oznako PA++++ (štirje plusi pomenijo odlično UVA zaščito), nekateri na izdelke označijo tudi PPD s številko, pri čemer PA++++ pomeni PPD nad 16. Če pri UVB žarkih bistvene razlike med SPF 30 in SPF 50 ni (če jo nanašate redno in v zadostni količini), pa je med SPF 30 in SPF 50 razlika v UVA zaščiti precej velika - SPF 30 ima lahko "samo" UVA zaščito 10, SPF 50 pa najmanj 16, kar ustreza že zelo visoki UVA zaščiti. 
  • Tisti, ki nam je nega kože in sestava izdelkov blizu, se velikokrat poigramo z izrazi kot so kemična UV zaščita in mineralna UV zaščita. Mislim, da je najlažje razložiti tako: vse je kemija, tudi mineralna UV zaščita je sestavljena iz kemikalij (pa tudi voda in vse kar je okoli nas). Mineralna UV zaščita je sestavljena iz enega ali obeh dovoljenih mineralnih filtrov (cinkov oksid in titanov dioksid) in je primernejša za tiste z izredno občutljivo kožo, kožo z rozacejo in pogostejšimi vnetji, se pa hitreje spere, zato jo je treba ob plavanju in znojenju še vekrat nanašati. Prav tako je težko ustvariti zelo kozmetično elegantno mineralno UV zaščito, saj sta dovoljena filtra molekularno precej velika in obsedita na koži, puščata lahko tudi več belih sledi. Na drugi strani pa so tako imenovani kemični UV filtri, ki so s stališča kozmetičnega ustvarjanja bistveno bolj elegantni - z njimi se lažje ustvarja prijetne izdelke, ki se hitro in čudovito vpijejo. 
  • Čeprav je iskanje vrhunske mineralne UV zaščite za mnoge lepotne navdušenke postalo lov za zakladi in se samo še s tem ukvarjajo, naj vam povem, da je dobra UV zaščita tista, ki jo boste z lahkoto uporabljali vsak dan v letu. Ne glede na to, kaj izberete, predvsem za evropske izdelke ste lahko prepričani, da vas bodo dobro ščitili.

Na koncu je samo to pomembno - dobra UV zaščita je osnova nege proti prezgodnjem staranju in preprečevanju kožnega raka.

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar