Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Salicilna kislina

Salicilna

Salicilna kislina

Gotovo ste že slišali zanjo – salicilna kislina je pravi hit v kozmetični industriji in to z dobrim razlogom!

Salicilna kislina se z atopično uporabo (z nanašanjem na kožo) uporablja pri zdravljenju različnih težav s kožo. Znana je po svojem piling (eksfoliant) delovanju, ki odkriva lepšo, svežo kožo, saj odstranjuje odmrle celice. Zdravniki jo pogosto predpisujejo tudi za zdravljenje težjih stanj – mozoljavosti, aknavosti in tudi kurjih očes, odsvetujejo pa uporabo na materinih znamenjih in obarvanih pikah po telesu in obrazu.

Kot že ime pove, je salicilna kislina del iste družine kot aspirin (ki vsebuje acetilsalicilno kislino), zato uporabo strogo odsvetujejo vsem, ki so na aspirin alergični. Alergija na aspirin ali salicilno kislino je precej redka, če pa je dlje časa po salicilatih zaznati kakšno neprijetno reakcijo, prenehajte z uporabo. Koža je po nanosu salicilne kisline lahko rahlo pordela, lahko tudi malo zapeče, vendar je to čisto običajno predvsem pri prvih nekaj nanosih, kasneje se koža navadi in jo lahko uporabljate naprej.

Kako deluje?

Salicilna kislina poveča nivo vlažnosti v koži ter razgradi maščobne snovi, ki povzročajo lepljjivo kožo in lepljenje odmrlih delcev skupaj. Za razliko od glikolne kisline (AHA kisline) torej raztaplja tudi maščobe in je zato odlična pri negi tako mastne kot mozoljave kože. Salicilna kislina raztopi maščobe, gre precej globlje v kožo kot AHA kislina in zato globlje v porah odstranjuje nečistoče, ki povzročajo mozolje. Ker na koži s tem ni več toplega, mastnega okolja, se tudi bakterije ne razvijajo tako hitro, kar pomeni, da je z redno uporabo kmalu opazno izboljšanje stanja aknaste kože in manj mozoljev.

Kako jo uporabljati?

Ne glede na to, katerega od izdelkov ste izbrali, vedno sledite navodilom za uporabo. Prvo in najpomembnejše je, da se popolnoma izognete stiku z očmi, nosno ali ustno sluznico oziroma sluznico na intimnih predelih. Prav tako se izogibajte nanašanju salicilne kisline, sploh če je v večji koncentraciji, na poškodovano ali popokano kožo. Kako pogosto in kako uporabljati, je odvisno od izdelka. Salicilna kislina je dandanes na voljo tako v tonikih kot kremah in losjonih, najdete pa jo tudi z drugimi sestavinami v pilingu, ki ga opravite enkrat ali dvakrat na teden.

Posebno opozorilo naj velja prav vsakokrat, ko uporabljate izdelke s salicilno kislino: po uporabo podnevi vsaj še teden dni uporabljajte zaščitni faktor. Ker salicilna kislina odstrani odmrle celice in pod njimi pokaže lepšo, svežo kožo, je koža bolj občutljiva na že tako nevarne UV žarke. Izdelkov s salicilno kislino zjutraj ali čez dan sploh raje ne uporabljajte, svojo nego si privoščite zvečer, zjutraj pa na obraz ali izpostavljene predele nanesite kremo ali puder s faktorjem.

Zakaj je še dobra?

Salicilna kislina, kot tudi aspirin, pomirja vnetja in ublaži draženje kože, zato jo lahko uporabljate tudi po britju, a nikoli na odprtih ranicah. Prav tako se zelo dobro obnese pri negi suhe kože, saj odstrani odmrle celice in pokaže kožo, ki ima dovolj vlažnosti, ter tako preprečuje tudi neprijetno luščenje suhe kože.

Kje poiskati izdelke s salicilno kislino?

Predlagam, da tukaj pobrskate po vseh izdelkih iz našega asortimana, ki vsebujejo salicilno kislino. Bi vam pa rada še namignila, da je v EU najvišja dovoljena koncentracija salicilne kisline v izdelkih 2 %, kar je za kožo že precej močno. Višja vsebnost ne zagotavlja boljšega delovanja, tako da raje začnite z nižjo koncentracijo, saj višja vsebnost salicilne kisline ob prvi uporabi predstavlja večje tveganje za draženje. 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar