Salicilna kislina

Salicilna

Salicilna kislina

Gotovo ste že slišale zanjo – salicilna kislina je pravi hit v kozmetični industriji in to z dobrim razlogom!

Salicilna kislina se z atopično uporabo (z nanašanjem na kožo) uporablja pri zdravljenju različnih težav s kožo. Znana je po svojem piling delovanju, ki odkriva lepšo, svežo kožo, saj odstranjuje odmrle celice. Zdravniki jo pogosto predpisujejo tudi za zdravljenje težjih stanj – mozoljavosti, aknavosti in tudi kurjih očes, odsvetujejo pa uporabo na materinih znamenjih in obarvanih pikah po telesu in obrazu.

Kot že ime pove, je salicilna kislina del iste družine kot aspirin, zato uporabo strogo odsvetujejo vsem, ki so na aspirin alergični. Alergija na aspirin ali salicilno kislino je precej redka, če pa je dlje časa po salicilatih zaznati kakšno neprijetno reakcijo, prenehajte z uporabo. Koža je po nanosu salicilne kisline lahko rahlo pordela, lahko tudi malo zapeče, vendar je to čisto običajno predvsem pri prvih nekaj nanosih, kasneje se koža navadi in jo lahko uporabljate naprej.

Kako deluje?

Salicilna kislina poveča nivo vlažnosti v koži ter razgradi maščobne snovi, ki povzročajo lepljjivo kožo in lepljenje odmrlih delcev skupaj. Za razliko od glikolne kisline (AHA kisline) torej raztaplja tudi maščobe in je zato odlična pri negi tako mastne kot mozoljave kože. Salicilna kislina raztopi maščobe, gre precej globlje v kožo kot AHA kislina in zato globlje v porah odstranjuje nečistoče, ki povzročajo mozolje. Ker na koži s tem ni več toplega, mastnega okolja, se tudi bakterije ne razvijajo tako hitro, kar pomeni, da je z redno uporabo kmalu opazno izboljšanje stanja aknaste kože in manj mozoljev.

Kako jo uporabljati?

Ne glede na to, katerega od izdelkov ste izbrali, vedno sledite navodilom za uporabo. Prvo in najpomembnejše je, da se popolnoma izognete stiku z očmi, nosno ali ustno sluznico oziroma sluznico na intimnih predelih. Prav tako se izogibajte nanašanju salicilne kisline, sploh če je v večji koncentraciji, na poškodovano ali popokano kožo. Kako pogosto in kako uporabljati, je odvisno od izdelka. Salicilna kislina je dandanes na voljo tako v tonikih kot kremah in losjonih, najdete pa jo tudi z drugimi sestavinami v pilingu, ki ga opravite enkrat ali dvakrat na teden.

Posebno opozorilo naj velja prav vsakokrat, ko uporabljate izdelke s salicilno kislino: po uporabo podnevi vsaj še teden dni uporabljajte zaščitni faktor. Ker salicilna kislina odstrani odmrle celice in pod njimi pokaže lepšo, svežo kožo, je koža bolj občutljiva na že tako nevarne UV žarke. Izdelkov s salicilno kislino zjutraj ali čez dan sploh raje ne uporabljajte, svojo nego si privoščite zvečer, zjutraj pa na obraz ali izpostavljene predele nanesite kremo ali puder s faktorjem.

Zakaj je še dobra?

Salicilna kislina, kot tudi aspirin, pomirja vnetja in ublaži draženje kože, zato jo lahko uporabljate tudi po britju, a nikoli na odprtih ranicah. Prav tako se zelo dobro obnese pri negi suhe kože, saj odstrani odmrle celice in pokaže kožo, ki ima dovolj vlažnosti, ter tako preprečuje tudi neprijetno luščenje suhe kože.

Kje sem jo našla?

Kar nekaj časa sem uporabljala različne izdelke s salicilno kislino – od ameriških do evropskih, sedaj pa sem našla celotno linijo s salicilno kislino, zaradi katere je moja mastna in problematična koža bolj gladka, manj mastna, z manj ogrci in izbruhi mozoljev. Šefico sem prepričala, da se s proizvajalcem dogovorimo za sodelovanje, tako da spodaj najdete meni najljubše izdelke iz te linije! Celo linijo pa najdete tukaj!

 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2020 Dragocena.si. Vse pravice pridržane.