Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Resveratrol

Resveratrol

Oh, resveratrol, čudežna molekula, ti sveti gral mladosti in zdravja … Ne, sedaj pa čisto resno, obeta, resveratrol po vseh študijah sodeč nekaj obeta, saj z njim poskusno zdravijo živali – tudi proti staranju, debelosti, srčno-žilnim obolenjem in tako dalje. Za kaj pa v resnici gre? Resveratrol najdemo v lupinah rdečega grozdja, pa tudi arašidih in jagodičevju. Ker se trenutno dozdeva (zadnjih dvajset let v ZDA), da ima toliko pozitivnih učinkov, se proizvajalci masovno trudijo narediti čudežno tabletko, prehransko dopolnilo z resveratrolom. Vedeti je potrebno, da ameriška uprava za zdravila (FDA) ne regulira prehranskih dodatkov, tako da dejansko niso niti potrjeno varni, niti preverjeni.

V Sloveniji je na voljo kar nekaj prehranskih dopolnil, ki vsebujejo resveratrol iz drenika, nihče pa vam ne bo povedal čiste resnice o teh tabletkah, zato jo bom jaz:

  • raziskave so sicer pokazale, da ima sestavina resveratrol kar nekaj potenciala za zdravljenje in preprečevanje marsikatere bolezni, a še nobena od raziskav tega ni odločno potrdila;
  • raziskave se opravljajo šele nekaj let, zato je preuranjeno govoriti tudi o dolgoročnih posledicah te sestavine – nikjer ni najti podatkov, kako bi dolgoročno jemanje vplivalo na človeški organizem;
  • upanje naj bi dobili tako srčni bolniki kot diabetiki, resveratrol naj bi pomagal proti staranju in debelosti, a vsaka medalja ima dve plati – stranski učinki so in so potrjeni, saj lahko resveratrol negativno vpliva na, zavira ali prekomerno pospešuje delovanje zdravil za strjevanje ali proti strjevanju krvi, kar pomeni tudi npr. aspirin in ibuprofen;

in kot najpomembnejše:

resveratrol daje obetajoče rezultate v količinah, ki jih v nobenih kapsulah ne boste našli! In to velja za marsikatero sestavino (npr. DHA, Q10)- da bi imel resveratrol na človeka tako dobre učinke, kot poročajo študije, bi ga moral odrasel človek zaužiti okoli 2 g (se pravi 2.000 mg) ali več na dan. Običajna tabletka (npr. Resveratrol Forte) ga vsebuje le okoli 200 mg, oziroma za ubogo desetino potrebne dnevne doze, ki dokazano učinkuje.

Resveratrol ali kaj drugega?

Presodite sami, moje mnenje je, da se z jemanjem in zapravljanjem denarja splača še malo počakati. Kmalu, v roku nekaj let, bo znanega veliko več o resveratrolu, nato ga bomo pa ali masovno zaničevali ali pa masovno jemali. Do takrat priporočam, da se odločite raje vsak dan jesti ribe, oreške in veliko zelenjave, da zaužijete ogromne količine nenasičenih maščobnih kislin DHA, s katerimi naše telo prehranjuje možgane, oči, mišice in sklepe. Ribje olje ali kapsule, vseeno je, samo da vsebujejo okoli 900 mg ali še več DHA, po možnosti nič EPA, pa bodo zdravi možgani, oči in živčevje! Zdrav kot riba? Ja, zaradi DHA!

Zdaj boste rekli, bolje nekaj kot nič. Mogoče res. Če si gol in te zebe, ker je zunaj samo 10 stopinj, pri sebi pa imaš samo nogavice in spodnje hlače. Seveda se jih splača obleči, saj je vsaj malo bolje, a še vedno vas zebe, nujno potrebujete vsaj še majico, hlače in pulover. Torej, malo pomaga, čudežev ni za pričakovati.

Pod črto: Če si lahko privoščite redno uživanje resveratrola, škodil vam ne bo. Lahko pa počakate, da ga dodobra raziščejo, vmes pa poskrbite zanj s svežim grozdjem ali občasnim kozarčkom vina. Verjetno se bo kmalu pokazalo, če so koristi vseeno višje od tveganja.

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar