Popokane, razširjene kapilare na obrazu

Kaj storiti, ko obraz izgleda kot rdeča pajkova mrežica? Kako si pomagati in kaj uporabljati? Pripravila sem hiter pregled nasvetov, ki jih predlagajo vrhunski strokovnjaki.

Popokane,

Razširjene ali popokane kapilarice, ki so na obrazu kot rdeča pajkova mrežica, so pogosta težava odraslih obeh spolov. Morda smo dame bolj nagnjene k prekrivanju, vsekakor pa ugotavljamo, da so moteče tudi za moške. Vsako leto pozimi opažamo bistveno višjo prodajo izdelkov za kuperozno kožo, saj nenadne spremembe temperature ob odhodu iz stanovanja ali prihodu iz hladnega na toplo nemalokrat občutimo bistveno bolj kot ob izenačenih temperaturah. Veliko strank potoži tudi nad splošno rdečico oziroma žarenjem, ko stopijo iz hladnega na toplo, kar je pravzaprav logično, saj je koža telesa zaščitena z oblačili, koža obraza pa se mora sama braniti in tako z rdečico pokaže svoje neudobje. 

Pokanje in razširjanje kapilaric lahko povzročajo zunanji dejavniki, ki se jim lahko izognete:

 • mikrodermabrazija: čeprav gre za drugače odlično terapijo za obnovo in glajenje kože, pa lahko sesanje in masaža povzroča dodatno pokanje kapilaric, zato se v primeru, da ste nagnjeni h kuperozi, tem terapijam raje izognite;
 • poškodbe: pri ranljivih kapilaricah je lahko že najmanjši udarec vzrok za počeno ali razširjeno kapilarico;
 • UV žarki oziroma dolgotrajno in kronično izpostavljanje sončnim žarkom.

Dejstvo pa je, da večina težav s kapilaricami izhaja od znotraj:

 • genetska zasnova: najpogostejši vzrok kuperoze, popokanih in razširjenih kapilaric je enostavno to, da ste jih podedovali;
 • oslabljen žilni sistem oziroma žilno popuščanje: pokanje kapilaric je lahko znak, da so vaše žilice pač prekrhke, kar se morda neopazno dogaja tudi s celotnim žilnim sistemom v vašem telesu in je lahko znak večjih zdravstvenih izzivov;
 • tip kože: strokovnjaki ugotavljajo, da je bistveno višja pojavnost popokanih in razširjenih kapilaric pri ljudeh svetle in zelo svetle polti, še nekaj več možnosti za kuperozno kožo pa imate, če ste naravni rdečelasci. 

Če lahko zunanje dejavnike do neke mere izključimo (npr. UV žarkom se lahko zelo enostavno izognemo tako, da vsak dan vedno nosimo UV zaščito), pa se proti genetski zasnovi zagotovo težko borimo. Tako lahko zapišem, da so kapilarice stanje, s katerim se moramo naučiti živeti. Ženske imamo sicer prednost, saj uporaba pudra na naših obrazih ni nič neobičajnega, moški pa kapilarice težje prekrivajo. 

Kaj pa vseeno lahko naredimo?

 • Temperatura vode za umivanje obraza: Izogibajte se umivanju z mrzlo ali zelo toplo vodo - za kožo bo najbolje, če se umivate z vodo sobne temperature, saj je te temperature koža v tistem trenutku vajena.
 • Temperatura zraka: Hitre spremembe iz toplega na hladno in obratno lahko do neke mere uravnavate tako, da se namesto hitrega vstopa v dnevno sobo nekaj minut zadržite na hladnejšem hodniku in pomagate koži pri prilagajanju na drugačno temperaturo. Visokim temperaturam v stanovanju in avtu se izogibajte, strokovnjaki pa odsvetujejo tudi obisk savn in term, toplih bazenov in jacuzzijev, saj visoka okoljska temperatura povzroča hitro širjenje žilic, zaradi tanjših žilnih sten pa ob prehitrem in premočnem pritisku krvi naše kapilarice popokajo. 
 • Uporaba izrazito nežnih in za našo kožo primernih izdelkov:Čeprav še posebej ženske rade menjavamo kozmetične izdelke, se je v primeru popokanih kapilaric bolje držati preizkušenih formulacij, ki so namenjene občutljivi koži, nagnjeni h kuperozi. V naši ponudbi najdete praktično vse, kar za nego tovrstne kože potrebujete. Pri tem še namig: pudrom se ni potrebno izogibati, saj je puder dodatna zaščitna plast med kožo in okoljem. Koža naj bo vedno izdatno navlažena in zaščitena, pozimi si omislite gostejšo in bolj hranilno kremo, ki bo kožo ščitila pred okoljskimi spremembami. Nekateri strokovnjaki priporočajo uporabo izdelkov z vitaminom C, vitaminom P (rutin) in vitaminom K, saj naj bi pomagali krepiti kapilarice. 
 • Uporaba UV zaščite naj vam enostavno preide v navado - vsak dan v tednu in vsak dan v letu. Sončni žarki kožo poškodujejo in izrazito slabo vplivajo na stanje s kapilaricami.
 • Poskusite se v večji meri izogniti uživanju alkohola, saj znotraj slabo vpliva na moč naših žilic, pospešuje pa tudi zardevanje v minutah opitosti, kar vrši pritisk na že tako šibkejše kapilarice. Nekateri strokovnjaki priporočajo tudi izogibanje pekoči hrani, saj naj bi pospeševala razširjanje kapilaric. 
 • Med telesno aktivnostjo pijte mrzlo vodo, da svoje telo sproti hladite, ker vsak dvig temperature telesa vpliva na krvni obtok, tako pa se vrši pritisk na kapilarice. Ljudje, nagnjeni k hitrem pokanju kapilaric, naj bi se napornim kardio vadbam po nekaterih nasvetih celo v celoti izogibali. 
 • Strokovnjaki priporočajo tudi dodajanje oziroma uživanje nekaj višje količine vitamina C (peroralno, v hrani, prehranskih dodatkih), saj naj bi vitamin C pomagal krepiti tudi naš srčno-žilni sistem. 

Tisti, ki me poznate že dlje, veste, da sajenje rožic in dajanje obljub, ki jih naši izdelki ne morejo izpolniti, ni moj stil, zato: Nobena, še tako draga krema ne bo izbrisala že popokanih kapilaric. Naj vam v salonih ali trgovinah obljubljajo, kar hočejo, fizično je nemogoče s kremo razbiti kapilarico, ki je počila in sedaj kazi našo kožo nekje pod povrhnjico. Edina rešitev, da se znebimo že popokanih kapilaric, je laser oziroma IPL tretma. Ti tretmaji so precej dragi, treba pa jih je ponavljati, saj dermatolog razbije kapilarico, ki je že počila in organizem jo nato metabolizira, vendar pa bo v kratkem počila kakšna druga. Moja izkušnja z IPL-om je drugače zelo pozitivna, o njej sem pisala TUKAJ, vendar pa enostavno ni vsako leto volje/denarja za tovrstne podvige. Če se odločite za poseg, izberite kakovostnega ponudnika, malce pobrskajte med zdravniki in dermatologi, ki se s tem ukvarjajo, in ne nasedajte cenejšim, a bistveno manj učinkovitim posegom v nepreverjenih kozmetičnih salonih - tudi s tem že imam izkušnjo in ni dobra, je bila pa draga frown 

Poskrbite za zadosten vnos vode in vitaminov v telo, vlažite in negujte svojo kožo ter se (počasi in do sebe prijazno) sprijaznite, da bodo verjetno kapilarice del vašega vsakdana. Vsekakor pa naredite vse, kar je v vaši moči, da kožo zaščitite. Kakovostni izdelki so gotovo korak v pravo smer. 

Hana

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar