Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Nega stopal in trdih, razpokanih pet

Stopala, sploh trde in popokane pete, nas ne spravljajo ob živce samo poleti, ko bi noge radi pokazali.

Nega

Pozimi trgajo nogavice in v kakšnih trših čevljih prinašajo neverjetno neudobje. Vsekakor pa nasilno piljenje in obisk kozmetičnega salona ni vse, kar lahko naredite za lepša, mehkejša stopalca! Verjetno nihče ne pričakuje, da bo nosil čevlje leta in leta, pa se jim ne bodo poznali znaki uporabe :) Enako je z nogami: Noge so naše najboljše prijateljice in nas ves čas potrpežljivo prenašajo naokoli. Čevlje po določenem času zamenjamo, noge pa imamo ves čas iste, kajne ... Vse premikanje in vsak korak pa tudi na stopalih pusti neke posledice.

Zakaj do otrdele kože sploh prihaja?

Strokovno zadebeljeni, suhi, trdi koži na petah pravimo kalus, glavni vzrok pa je neprestan pritisk. To pomeni, da se tokom življenja slej kot prej s tem izzivom sreča vsak, ki se premika. To pa pomeni tudi, da se bodo pohodniki, tekači in tisti, ki so veliko na nogah, še bolj srečevali s tem.

Vsekakor je dobro premisliti tudi o dodatnih faktorjih, ki vplivajo na suho, trdo, popokano kožo na petah:

 • pekomerna telesna teža
 • platfus ali naravno bolj ploska stopala
 • naravno visoke narti

Zgoraj navedeni vplivi namreč ne omogočajo enakomernega pritiska na podplate, zato bolj obremenjeni deli še prej otrdijo. 

Na tem mestu omenim samo še otiščance, ki pa so običajno manjše, okrogle otrdline z osrednjim temnejšim delom, zaradi katerega jim pravimo tudi kurja očesa. Razlika med običajnim kalusom in otiščancem je običajno v bolečini - kurja očesa so vedno bolj boleča, če jih ne uredimo. Kurja očesa so najpogostejša na blazinici med prstancem in mezincem, v največji meri pa so posledica neprimerne, neudobne obutve, ki povzroča neprestano trenje. Če opazite tovrstno otrdlino na svojih podplatih, iskreno priporočam, da zamenjate obutev in si omislite obliže za otiščance, ki jih dobite v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Če vam po nekaj tednih obliži ne pomagajo, se obrnite na kak vrhunski salon za medicinsko pedikuro.

Priporočamo:

Zakaj pa potem pete popokajo?

Otrdline na podplatih so najpogostejše prav na petah, kjer se nabira in nabira suha, trda koža, ki pa pravzaprav ni več koža, ampak so odmrle kožne celice. Takih kožnih celic telo ne napaja več z vodo, hranili in kisikom, zato gre za izrazito suhe delce, ki zaradi pomanjkanja vlage izgubijo prožnost. In če želimo stopala premikati, mora biti koža prožna. Če ni prožna, bo pač nekje počila pod pritiskom.

Zanimivo je, da se večina s trdimi petami kaj hitro loti piljenja, kjer hitro pride do poškodb še zdrave, mlade kože spodaj. Še hujše pa je, da prekomerno piljenje v veliko primerih privede do še hitrejšega nabiranja kalusa, zato v tem članku nekaj nasvetov in trikov za mehka stopala od poletja do poletja!

Kako ustrezno poskrbeti za kožo podplatov in trde pete?

Nujno moram najprej napisati, da boste veliko več kot s stalnim piljenjem naredili s stalnim vlaženjem. Če bi redno, vsak dan na pete nanesli kakšno dobro kremo za noge (še posebej kakšno z ureo in drugimi mehčalnimi sestavinami), piljenje načeloma sploh ne bi bilo potrebno. In pri tem se večini zatakne - če obraz še nekako umijemo in nanj nanesemo ustrezne negovalne izdelke, na nogice hitro pozabimo :) 

Spodaj sem zapisala ideje za dve različni poti do mehkih stopal.

Priporočamo:

Domača nega stopal s sadnimi kislinami:

 • Namesto pile vam iskreno priporočam, da se lotite pilinga s kozmetičnimi kislinami - preverite tele nogavičke. Po domače: kisline pospešijo odcepljanje zunanjih, odmrlih celic od zdravih kožnih celic spodaj. Res je, da se potem noge olupijo - koža se prav zares olušči, a to za seboj pusti platno, s katerim bo bistveno lažje delati. V primeru, da trda koža kar vztraja, lahko nogavičke ponovno uporabite čez nekaj tednov, lahko pa uporabite tudi samo nogavičke za kislinski piling na petah.
 • Luščenje kože na podplatih se začne povprečno v sedmih do desetih dneh, v teh dneh pa lahko noge namakate po 10 min na dan, da postopek pospešite. 
 • Ko so podplati primerno oluščeni, se poskusite disciplinirati in od sedaj naprej vsak dan po prhanju nanesite vsaj manjšo količino kreme za stopala. Tako Api-Podo kot Almond kremica vsebujeta ureo, ki na eni strani skrbi za dodatno, nežno luščenje odmrlih celic, na drugi strani pa urea odlično vlaži, zato je v negi kože nog enostavno nepogrešljiva.
 • Imate doma kakšno staro in bolj grobo brisačo? Prinesite jo v kopalnico in z njo vsakokrat po prhanju na hitro podrgnite pete, saj boste tako poskrbeli za dodaten piling učinek, nato pa hitro nanesite izbrano kremo za noge. 

Varnejše odstranjevanje kalusa s pilo:

 • Če brez piljenja ne gre, vam priporočam, da bodisi svoje noge najprej namočite v soli epsom, ali pa uporabite poseben gel z ekstra visoko vsebnostjo uree
 • Ko bo koža zmehčana, jo lahko varneje, hitreje in enostavneje odstranite z nežno pilico. V porastu je prodaja pilic, ki se uporabljajo na suhi koži, zato preverite, kakšno pilico imate doma. Pri piljenju bodite res previdni in nežni - raje popilite manj kot preveč in za preostanek kalusa poskrbite s primernim vlaženjem.
 • Ko odstranite večino odmrlih celic, torej trde kože, lahko začnete znova - po vsakem prhanju z grobo brisačo obrišite pete in jih čimprej namažite s kremo z ureo
 • Če boste pridno vsak dan skrbeli za svoje noge, se kalusa niti pol toliko ne bi smelo nabrati, kot ste ga imeli do sedaj.

Večkrat opozarjam, da poskusimo biti do svoje kože nežnejši in prijaznejši. Pri negi obraza vas že nekaj let spodbujam, da se odpoveste pilingom s trdimi delci in grobim brisačam, pri negi kože stopal in pet pa ni nič drugače. Piljenje je res hitra in učinkovita rešitev, saj v kakšnih pol urice pridete do mehkih in gladkih nog, a če pri tem poškodujete mlado kožo pod kalusom, niste naredili nič. No, poleg tega, da sama menim, da je proces čisto preveč naporen :) 

Priporočamo:

 

Delite prebrano objavo:

Foto Galerija:

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar