Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Umivanje las

Večina ljudi misli, da umivanje las res ni nič takega, da to pa ja zna vsak otrok. Ko umivanje las in lasišča povezemo z nego kože, se pogosto izkaže, da imamo se veliko prostora za učenje. Trihologija, veda, ki nastopa kot kombinacija dermatologije v okviru nege kože in frizerstva v okviru nege las, se hitro razvija in nas na podlagi raziskav uči, kako poskrbeti za lasišče tako, da bodo posledično lahko zdravi in močni tudi lasje.

Umivanje

Moja obsesija z zdravjem lasišča in nego las se je začela že pred toliko leti, da me nov val zanimanja za to tematiko niti ne vznemirja. Če so se proizvajalci in marketingarji pred leti osredotočali na kisline, do nedavnega na retinoide, letos vidimo močan fokus na negi las in lasišča.

Vprašanj na temo nege las je ogromno, a zdi se mi prav, da začnemo na začetku - pri umivanju! Spodnji prispevek se torej osredotoča na načine, napake in izdelke za umivanje, v prihajajočih prispevkih pa bom obdelala tudi vlaženje, sušenje in oblikovanje pričeske.

Priporočamo:

Kako izbrati pravi šampon zase?

Najpogostejša napaka pri izbiri šampona je iskanje šampona glede na stanje konic oziroma dolžine. Naloga šampona ni in nikoli ni bila nega las, temveč temeljito umivanje lasišča, zato šampon izbiramo glede na kožo lasišča. Šampon za barvane lase? Šampon za lase brez sijaja? Šampon za poškodovane lase? Vsekakor so nazivi šamponov vedno bolj inovativni in nas vedno bolj privlačijo, vendar pa v tej kategoriji velikokrat vidimo šampone, polne negovalnih sestavin, ki se ne odložijo samo na lase, temveč ostanejo tudi na lasišču. Za mastno lasišče takšni šamponi običajno niso najboljša izbira, še več težav se pojavlja pri uporabi ob prhljaju.

Menim, da niti ni naloga običajnih uporabnikov, da na pamet poznajo vse sestavine v kozmetičnih izdelkih, a malce se je vseeno dobro znajti. Šampone lahko v grobem razdelimo na dve vrsti, pri čemer se oziramo na jakost aktivnih čistilnih sestavin:

Čistilni šamponi

Čistilne šampone prepoznamo predvsem po tem, kako čisto se nam zdi lasišče in kakšni so lasje po uporabi. Gre za tip šampona, ki se osredotoča na temeljito odstranjevanje nabranih nečistoč, sebuma in ostankov izdelkov s kože, zato so lasje po uporabi bolj suhi, pojavlja se tudi občutek skrepanih in zavozljanih las. Med čistilne šampone najlažje uvrstimo tiste s sulfati, čeprav so tudi ti lahko skombinirani s sestavinami, ki lase puščajo mehkejše in bolj gladke. Se pravi, čistilni šamponi odlično očistijo lasišče, lasje so po njih bolj izsušeni in krepasti, v večji meri vplivajo na odstranjevanje barve, vendar pa ponavljam: naloga šampona ni nega las. Tako nekako recimo, kot ni naloga gela za umivanje obraza ali oljne emulzije za odstranjevanje ličil, da je vaša koža mehka, navlažena in da ne potrebuje ničesar drugega. Seveda potrebuje! Ravno tako, kot po umivanju lasje potrebujejo balzam ali masko, morda celo balzam brez spiranja in še kaj, da doseže sijaj, mehkobo in gladkost, ki jo iščete.

Pri tem pa ne pozabite še enega dejstva: lasje so odmrlo tkivo, lasje niso živi in jih ne moremo kar tako obnoviti, vendar pri uporabi šampona obnove las ne moremo.

Nežnejši šamponi

Šamponi brez sulfatov izkoriščajo moč drugih površinsko aktivnih sestavin za odstranjevanje nečistoč, a ni nujno, da so bistveno nežnejši, saj je formulacija nemalokrat pomembnejša od sestavin - večja količina nekega čistilnega agensa, ki sicer ni sulfat, lahko prav tako pušča lase bolj suhe in neprijetne na otip. Če imate šampon, po katerem se vaše lasišče počuti odlično in temeljito očiščeno, lasje pa vseeno niso čisto skrepani, imate verjetno nežnejši šampon. Večina nežnejših šamponov izkorišča moč nižje koncentracije različnih površinsko aktivnih sestavin, saj se nekatere med seboj vrhunsko dopolnjujejo, šamponu se doda še par sestavin za mehčanje in dobimo nežen šampon, ki ga lahko uporabljamo bolj pogosto, a pri tem ne občutimo toliko posledic na kakovosti las po dolžini.

Priporočamo:

Načeloma pri običajnem umivanju enkrat ali dvakrat na teden izberite za prvo pranje čistilni šampon in za drugo pranje nekaj nežnejšega, sploh če vaše lasišče ni hudo mastno ali polno nabranih nečistoč. Kako močan je šampon na vašem lasišču in vaših laseh, boste morali odkriti sami. Za moje lasišče je optimalno, da si vsaj enkrat na teden prvič umijem s čistilnim šamponom in drugič z nežnejšim, pri drugem umivanju v tednu pa lahko uporabim tudi samo kak nežnejši šampon.

Kako pogosto si umivati lase?

Na kratko: vsak dan je preveč in na devet dni je premalo. Nekje enkrat do dvakrat na teden je za večino lasišč optimalno, da jih umijemo, saj se na lasišču nabira izločeni sebum, znoj in druge nečistoče, ki jih je (če ne drugega) higienično odstraniti. Svoj prvi prispevek o najpogostejših napakah pri negi mastnih las sem napisala leta 2016 in še vedno stojim za vsako besedo, ki sem jo takrat napisala, a dodajam, da niti pri suhem lasišču ni opravičila, da si las ne bi vsaj enkrat na teden umili. Umivanje las na devet ali več dni je podobno kot umivanje obraza na tri ali štiri dni :)

  • Če je vaše lasišče mastno, naj vas ne zavede priporočilo o podaljševanju časa med umivanji, prav tako se potrudite, da lasišča ne umivate vsak dan, saj se vam zna še bolj mastiti. Poskusite sebum pomiriti s specializiranimi izdelki, šamponi, ki ne dražijo, a vseeno s šamponi, ki temeljito očistijo in ne s hranilnimi šamponi, ki na lasišče odlagajo dodatne nepotrebne lipidne delce. 
  • Če je vaše lasišče suho, naj vas ne zavede možnost, da si las pač ne operete, ker še dobro zgleda, ker še ne smrdi, ker ni mastno - kljub suhemu lasišču se na njem nabirajo nečistoče, ki jih je treba za zdravje lasišča odstraniti. Za suho lasišče lahko izberete bolj vlažilen šampon, vseeno pa naj bo dovolj močan, da odstrani odmrle celice, sebum, znoj in druge nečistoče. Če je vaše lasišče po umivanju tako suho, da zateguje ali celo srbi, imate verjetno napačen šampon - lahko je enostavno preveč čistilen, lahko vsebuje sestavine, ki vaše lasišče dražijo - vsekakor poskusite kakšnega drugega.
  • Lasišče, ki ni mastno in ni suho, se pravi je normalno, umivamo nekje na tri do štiri dni - več dejansko ni treba raztegovat. Naj postane umivanje las del osnovne osebne higiene, prav?

In ker vem, da bo kdo vprašal: kaj pa prhljaj, srbečica, psoriaza, ekcemi in ostale zdravstvene težave na lasišču? Če že imate diagnozo, ki vam jo je postavil osebni zdravnik ali celo dermatolog, se lahko preko email pogovorimo, kakšna nega bi bila najbolj ustrezna. Če diagnoze nimate, priporočam, da jo poiščete, saj tovrstne zdravstvene težave ne izvirajo na lasišču in jih preko lasišča ni mogoče reševati.

Priporočamo:

Kako si umivati lase?

Voda, šampon, voda. Je to tudi vaša rutina umivanja las? Tako so nas učili, a na srečo s pomočjo triholoških napredkov razumemo, da umivanje ni enako umivanju. Zgoraj sem napisala, da nekateri uporabljajo premočne šampone, drugi preveč negovalne, pa tudi pri tehniki umivanja lahko kakšno rečemo. Nekateri drgnejo tako močno, da jim skoraj pol lasišča odpade, nekateri se dobro prepraskajo z nohti ali kakšnimi specializiranimi trdimi krtačkami, spet drugi na hitro pobožajo. Nič od tega ni ravno optimalno, se neredko pojavlja še ena napaka, ki močno vpliva na zdravje las in lasišča - pomankljivo spiranje šampona, sploh pri gostih in dolgih laseh, kjer prepogosto ostane ogromno čistilnih sestavin na lasišču, kjer povzročajo nemalo težav. Spodaj na kratko, kako zgleda nekako optimalen proces umivanja lasišča:

  • Lase najprej res, reeees dobro namočite, lasišče naj bo vseskozi mokro-mokro, od povsod mora teči voda.
  • Nato za začetek manjšo količino šampona premešajte in rahlo zapenite med dlanmi in nanos šampona na lasišče pričnite pri temenu - ne spredaj, ne ob strani, zadaj pod krono glave, od tam šampon razporedite po ostalih predelih lasišča. Sredina lasišča oziroma krona je namreč najpogosteje zapostavljen predel pri umivanju, saj zahteva več truda, tudi več las se tam sreča in je težje s konicami prstov priti do tja. Po potrebi lahko dodate še kakšno kapljico šampona, načeloma pa lahko dodate samo še nekaj vode, da šampon primerno razporedite po lasišču.
  • Ko je šampon primerno razporejen in ste prepričani, da je na vseh predelih lasišča, pričnite z masažo, saj s pomočjo blazinic na prstih in aktivnih čistilnih sestavin v šamponu tako spodbudite odstranjevanje nečistoč z lasišča. Lasišče mora biti po umivanju kot spolirano, zato si vzamemo dve, tri minutke ali več.
  • Če veste, da je vaše lasišče zelo umazano, mastno, obremenjeno s kakšnimi styling izdelki, prvo umivanje naredite bolj na hitro in se pripravite na drugo. Če ne veste, kako umazano je vaše lasišče, je lahko odličen pokazatelj penjenje šampona: Če je lasišče zelo umazano, se bo šampon manj penil. Če je lasišče relativno čisto, se bo šampon bolj penil.
  • Prvi nanos šampona temeljito speremo in se po potrebi (ja, v večini primerov JE potreba) lotimo ponovnega šamponiranja. Če smo pri prvem nanosu šampona samo na hitro podrgnili šampon po lasišču in se šampon ni zelo penil, si za masažo več časa (3, 4 ali celo 5 minut) vzamemo ob drugem umivanju.
  • In sedaj je čas, da čisto vse čistilne sestavine sperete z lasišča. Ko že mislite, da ste vse splaknili, splakujte še kakšno minuto! Čistilne sestavine šamponov lahko v urah in dneh po umivanju strašno dražijo lasišče, zato si je vredno vzeti minutko in jih res temeljito odstraniti s kože - tam enostavno ne smejo ostati.

Seveda po dvojnem umivanju s kakšnim konkretnejšim šamponom lasje ne bodo mehki, gladki in sijoči, zato prvič umivamo s čistilnim šamponom, drugič z nežnejšim šamponom, nato pa maska ali balzam in akcija v vlaženje

Samo še en nasvet glede količine šampona za posamezno umivanje: Najprej uporabite manj šampona, nato ga res po potrebi po pikico dodajajte, saj preveliko šampona hitro povzroči frizz oziroma neukrotljive lase in še težje ga boste temeljito sprali, zato se lahko pojavijo nove težave z lasiščem. Ogromno dražjih šamponov je tako ali tako visoko koncentriranih (kar pomeni, da vsebujejo več aktivnih sestavin in manj vode, torej med uporabo samo dodate nekaj kapljic vode), zato jih ne nalivamo na lasišče v litrih!

Je umivanje las res komplicirano? Če smo se navadile dvojnega čiščenja kože obraza, nošenja UV zaščite vsak dan v letu in podobnih trikov za lepo kožo, se bomo pa tudi umivanja las navadile :) 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo:

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar