Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Nega suhe kože

Če se tudi vi soočate z zategovanjem in neudobjem, ki ga prinaša suha in zelo suha koža, vsekakor pozorno preberite nekaj nasvetov, ki se odlično izkažejo predvsem v praksi. Ker, saj veste, lahko pišemo o teoriji, lahko pa gremo k praksi!

Nega

Jeseni ali najkasneje tik pred zimo se v mojem e-nabiralniku znajde na desetine vprašanj, kako negovati suho in zelo suho kožo, ki ne samo po umivanju, ampak tudi kar sredi dneva začne zategovati od neudobja. Če ste imeli kadarkoli kaj stika z menoj in mojim načinom svetovanja, veste, da najprej prosim za sliko izdelkov, ki jih trenutno uporabljate, šele potem se lahko začnemo pogovarjati o konkretnih rešitvah. Če tisti z mastno kožo običajno manično umivajo svojo kožo in se izogibajo kakršnemukoli vlaženju, tisti s suho kožo pretiravajo v nasprotno smer in imajo v kopalnici cel kup nekih olj - noben od ekstremov pa ne pelje v pravo smer.

Priporočamo:

Po več kot desetih letih svetovanja in sodelovanja s strankami ena-na-ena, lahko potegnem nekaj skupnih imenovalcev in jim rečem ...

Najpogostejše napake pri negi suhe kože

 • Prekomerno, pregrobo ali pomanjkljivo umivanje: Priznam, da mi je zelo zanimivo, kako se med damami s suho kožo pojavljata samo dve skrajnosti - ali imajo izdelke, ki so morda primerni za fante, najstnike z ultra mastno in debelo kožo (pa še zanje jih v večini odsvetujem), ali pa za umivanje sploh nimajo ničesar. Mehanski pilingi s trdimi delci, trde brisače za še dodaten mehanski piling, pene, polne kislin in močnih detergentov, vsekakor niso primerni načini za umivanje katerekoli kože, kaj šele suhe. Prav tako s tem, ko za umivanje zvečer uporabljate samo vodo, ne odstranite tistih odmrlih delcev in nečistoč, ki preprečujejo dostop vlažilnim sestavinam v kožo. V nadaljevanju spodaj nekaj nasvetov za primerno umivanje za vsak tip kože, tudi suho in zelo suho. 
 • Uporaba mastnih, oljnih in bogatih izdelkov: Mislim, da ne pretiravam, če napišem, da ima 90 % dam s suho kožo bistveno preveč mastnih izdelkov ter da se preveč zanašajo na razna olja in vazeline - seveda gre za dobre okluzive, ki preprečujejo uhajanje vode iz kože, vendar je treba suhi koži najprej vodo dodati, šele potem se lahko lotimo kakšnega zapiranja te vode v kožo :) Da ponovimo malo osnovnošolske kemije: olja in masla ne vlažijo, ker ne vsebujejo vode. Vlaženje pomeni dodajanje vode, ki je torej mastni in oljnati izdelki ne vsebujejo. 
 • Prekomerna uporaba aktivnih učinkovin: Ob iskanju idealne nege kože večina dam slej ko prej prične posegati po aktivih in to je super. Ni pa super, da ima ogromno dam v svojem arzenalu v enem trenutku več aktivov kot izdelkov za vlaženje in nego. Med aktive v tem kontekstu prištevam predvsem kozmetične kisline, encimske izdelke, retinoide, pri suhi koži pa moram vsekakor dodati vsaj še niacinamid. Gre namreč za vrhunske in meni zelo ljube aktive, ki pa sploh ob redni uporabi zmanjšujejo izločanje sebuma, ki ga suhi koži že tako primanjkuje! Siljenje kože v celično delitev večer za večerom, ne da bi jo pri tem primerno podprli, bo vsekakor povzročilo samo še dodatno neudobje.

Priporočamo:

Sledeče ni znanstvena razlaga, ampak taka otroška, plastična primerjava, da lažje razumemo svojo suho kožo: naše telo za delovanje potrebuje vodo in hrano, kajne? Če preslikamo to na potrebe kože, je enako - potrebuje nekaj, kar ji doda vodo, in nekaj hranil. Mastna koža ima dovolj maščobnih delcev - lipidov, suhi koži običajno manjka obojega, vode in lipidov. V grobem imamo torej sestavine, ki koži dostavijo vodo, in sestavine, ki poskrbijo za lipide. Med sestavine, ki koži dostavijo vodo, štejemo: hialuronsko kislino, galaktomicete, trehalozo in druge saharide, glicerin, pa recimo sok aloe vere, nežnejše kisline (npr. v nizkem odmerku tudi AHA in BHA, drugače pa nižje koncentracije polihidroksi kislin in podobno), nižje koncentracije uree. In na drugi strani imamo sestavine, ki koži dostavijo lipide, med katere v sam vrh štejemo ceramide, skvalan, holesterol in podobne maščobice.

Kaj vlaženje kože sploh pomeni?

Vlaženje kože pomeni, da koži zagotovimo primerno količino vode. Pa recimo, da ločimo tri mehanizme vlaženja s pomočjo kozmetičnih izdelkov, ki suhi koži v relativno kratkem času ponovno zagotovijo udobje:

 • koži s primernimi sestavinami na površino dostavimo večjo količino vode, 
 • koži pomagamo ohranjati zadostno količino vode v povrhnjici s pomočjo okluzivnih sestavin - sestavin, ki preprečujejo prekomerno uhajanje vode, med katere štejemo tudi npr. olja in masla, 
 • kožo spodbujamo in podpremo na poti k zdravi povrhnjici, da se lahko tudi sama brani pred prekomernim izsuševanjem.

Za suho kožo torej idealna nega združuje dostavo vode, dostavo lipidov in nekaj okluzivov. Če ste tip človeka, ki želite z enim izdelkom rešiti vse, moram iz izkušenj žal zapisati, da običajno ne gre tako enostavno. Čisto iz kemičnega - razvojnega stališča: izdelek, poln lipidov (npr. ceramidov in holesterola), že po definiciji zaradi maščobnih delcev odbija vodo, zato je potrebno dodati kar nekaj sestavin, da lahko vanj vmešamo še sestavine na vodni osnovi. Recimo, da tako dobimo nek hibrid, ki naj bi bil relativno primeren za vse, a vendar tisti z mastno kožo opažajo, da je njihova koža po njem še bolj mastna; tisti s suho kožo pa še vedno čutijo nekaj zategovanja. Prav zato je lažje izbrati nekaj različnih izdelkov in jih premeteno plastiti - od vodenega do mastnega, da koža dobi vse, kar potrebuje.

Priporočamo:

In kako sestaviti rutino za suho kožo?

 • Vsekakor se dobra rutina začne z umivanjem. Pri suhi koži običajno zjutraj rečem, da vam ni treba uporabljati gela ali pene, saj se je koža ponoči komajda malo sestavila in ji ne želimo ponovno odvzeti sebuma, ki ga je morda le uspela proizvesti. Veliko večerne nege tako ali tako obrišemo v posteljnino, tako da načeloma umivanje z vodo sobne temperature zadostuje. Za zvečer, po ličilih in UV zaščiti, pa vsekakor velja pravilo dvojnega umivanja
 • Izberite manj aktivov in tiste uporabljajte redno - moj nasvet za vse, starejše od 30 let, je vsekakor nek retinoid - s postopnim uvajanjem pridite na uporabo vsak drug večer. Retinoidi so fenomenalni pri upočasnjevanju nastajanja znakov staranja kože, vendar je zaradi njih lahko koža še bolj suha, zato jo je treba ob uporabi primerno podpreti. Česar vam v rutini pri suhi koži nikakor ne priporočam, je prepogosta uporaba višjih koncentracij kozmetičnih kislin - močne AHA in BHA kisline lahko prav tako pomirjajo izločanje sebuma in koža bo še bolj suha. 
 • Moje stranke s suho kožo imajo zjutraj odlične izkušnje z uporabo vitamina C na maščobotopni osnovi v malce gostejših serumih. Običajno izbirajo med malce bolj mlečnim Boost Care serumom ter svilnato gosto emulzijo C-Active, pri katerih vam priporočam, da po nanos vsaj par minut počakate.
 • Nekaj minut po vitaminu C zjutraj ter 20 do 30 minut po retinoidu zvečer nanesite malo tonika v spreju (recimo spodaj priporočeni Pure Care Bio-Essence Booster), ki ga lahko uporabljate tudi med ostalimi plastmi za boljše vpijanje in še nekaj več vlaženja. Kaj in zakaj se splača uporabljati na rahlo navlaženi koži, sem zelo podrobno zapisala tukajle
 • Potem pa tako zjutraj kot zvečer pride v poštev nekaj vlažilnega na vodni osnovi. Na predhodno s tonikom rahlo popršeno kožo lahko nanesete nekaj iz okvira humektantov - med priporočili najdete Skintrin tonik Everything Your Skin Will Love, izbirate pa lahko tudi med serumi, ki vsebujejo hialuronsko kislino, glicerin, trehalozo, propanediol in podobne humektante, ki koži dostavljajo vodo.
 • Če se predhodna plast prehitro vpije, lahko vedno dodate kanček tonika v spreju, po serumih pa je torej čas, da vodo nekako zaklenete v kožo ter ji dodate nekaj lipidov. V tem koraku se torej obrnemo h gostejšim kremam - ceramidom, holesterolu, fitosterolom. Meni izredno ljuba ostaja Sorayina kremica s šestimi vrstami ceramidov, ki kožo noro prijetno objame, v poštev pridejo pa tudi kremice s kakšnim kolagenom, elastinom, z masli in silikoni. 
 • No, šele sedaj je čas, da zvečer nanesete tista olja, ki jih imate polno v kopalnici :) Tudi olja se boljše obnesejo, če jih nanesete na rahlo navlaženo kožo, tako da lahko po nanosu kremice popršite še malo tonika v spreju, čez pa kapljico olja. 
 • Zjutraj pa v tem koraku sledi UV zaščita, vendar ne pozabite, da se ta nanaša na obraz takrat, ko je vse ostalo že dobro vpito v kožo. UV zaščite ne želimo ogroziti, zato pred nanosom ne uporabljamo olj ali masel, ki bi lahko ogrozila enakomerno plast. Večina uporabnikov z mastno kožo zna povedati, da so vse UV zaščite primernejše za suho kožo, na drugi strani pa niti za suho kožo ni tako lahko najti prave. Predlagam vam, da poskusite bodisi novo SkinTRA Rich Coat kremico, bodisi novo Beauty Of Joseon Moist Serum - obe sta odlični za vsakodnevno uporabo na suhi koži!

Priporočamo:

Če se vam zdi, da za svojo suho kožo še vedno nimate konkretnih predlogov ali ideje, kaj in kako uporabljati, mi vedno lahko pišete na info@dragocena.si, vam z veseljem pomagam. Ne pozabite - najprej mi morate napisati, kaj že imate doma, saj ne želim, da po nepotrebnem kopičite kozmetiko!

Hana

Delite prebrano objavo:

Foto Galerija:

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar