Manj žri!

Aaaaaaaaa, kar kocine mi gredo pokonci, ko to slišim! Prisežem, da bom enkrat nekoga klofnila zaradi teh besed!

Manj

Mnja, iz mojih ostalih člankov (predvsem tega) se da kar fino razbrati, da se že od osnovne šole dalje borim s kilogrami - najprej premalo, nato preveč ... Sita vsega se spravljam napisati ta članek že vsaj pol leta, zdi pa se mi, da marsikdo ne bo dojel bistva - ma, briga me :)

Trenutno imam izbrana dva favorita, kamor vsakomur priporočam, da gre na posvet o prehrani in premigat rit. Eden je Uroš iz One2One in druga je Tina iz Hipoxy Studia. Zakaj sem to napisala? Ker sta mi totalno odprla oči ... Po letih neuspelih bojev s kilogrami mi je končno prišlo iz riti v glavo - PREMALO JEM!

F......k, dejansko se redim, ker ne jem dovolj! 

Vedno pobrskam med komentarji, na vsaki objavi kakšnega trenerja, fitnesa, nutricionista se spodaj najdejo pametnjakoviči, ki trdijo "manj žri", manj jej in malo pomigaj, pa bo ... Ja, seveda! Pa kje vi živite, v Legolandu? Zdravstvene težave, v katere me je spravilo načelo manj žri, so nepopisne. Težave z želodcem, jetri, ledvicami, vranico. Mah, brez veze razlagam, ker to ni bistvo. 

Pozimi smo bili na smučanju in prijateljica (50 let) razlaga, da se samo še redi, da ful pazi, kaj je in se samo redi. In jo vprašam, če je pomislila na to, da je premalo. Namreč - tudi jaz sem. Gnala sem svoje telo do nezavesti, medtem pa mu nisem dajala osnovnih hranil za normalno delovanje. Zato telo shranjuje čisto vse, kar vanj damo - ergo, se redimo. Tudi ona veliko športa, zjutraj tek, popoldne kolo, vmes pa naporna služba. Kaj ima za malico? Oreške, jogurtek ... AAAAAAAA!!!! Od česa naj telo živi? Od zraka? 

Predlagam vam, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo povedali, koliko potrebujete na dneve treningov in koliko ostale dni. Ljudje, ki jih vidite totalno ušejpane na fitnesu, gotovo pojedo 5 obrokov na dan. Pa vi? Mogoče dva in nekaj oreškov? To enostavno ni dovolj!

Teorija porabe kalorij pravi takole: odrasli med 19 in 30 letom potrebujejo v mirujočem dnevu okoli 2.400 kCal. Če se malo premikajo, 2.600 do 2.800. Z veliko aktivnosti potrebuje torej zdrav odrasel človek okoli 3.000 kCal. Na primer - en body pump (55 min), kamor sem hodila 3x na teden, telesu vzame okoli 560 kCal, ki jih moje telo pri povprečnem vnosu 1.200 do 1.400 ni imelo od kje vzeti. Zato je praktično takoj vklopilo način stradanja in čisto vse shranilo v zaloge. 

Uroš iz One2One mi je sestavil čudovit jedilnik, ki ga sedaj s Tino iz Hypoxija prilagajava glede na potrebe mojega telesa. In prvič v življenju lahko rečem, da žrem. In hujšam :) :) Več hrane dopoldne, manj hrane proti popoldnevu in večeru. Večerja minimalna, ampak dopoldne pa prava bogatija. Ko sem po Tininem nasvetu prvič pojedla pol litra jogurta, me je skoraj kap. Toliko nisem pojedla naenkrat že 100 let - ker sem stalno na neki dieti, ker moram pazit, ker to, ker ono. To ni reklama zanju (čeprav si jo zaslužita), ampak je lahko vaš prvi korak k zdravem telesu, v katerem boste uživali. 

In še nekaj vam polagam na srce - veliko pretežkih ljudi, nad katerimi se zgražate po ulici, poje bistveno manj od zdravih ljudi. Opazujem ljudi okoli sebe, se pogovarjam z njimi in ugotavljam, da nimajo pojma, katero pot ubrati. Informacij je res na tone, vsi nas bombardirajo z vseh strani. Predvsem ne sodite. Če ne poznate situacije, ne sodite. Moje nabiranje kilogramov se je začelo s premalo prehrane - ne s preobjedanjem, ki so mi ga tako radi metali pod nos, posledično težavami s presnovo maščob v jetrih, kar je pomenilo večno odlaganje vseh hranil v maščobne zaloge. Telo je bilo skoraj 5 let v načinu delovanja stradanje, nabiralo zaloge, čeprav oziroma ker sem jedla praktično nič. Ne poznate? Ne sodite. 

Telo potrebuje zadostne količine pravih snovi tudi med hujšanjem. Vsak mora najti zase najboljšo pot, v osnovi bi vam svetovala, da se odpovejte sladkorju, planirajte in pripravljajte svoje obroke sami, razporedite jih pametno, najdite vadbo, ki vam bo ustrezala, in naslednjič, ko vam kdo reče, da manj žrite, ga dajte na gobec še zame :) (Ne, prosim, ampak ... grrrrr!) 

Tako, prihodnji teden grem nazaj na redne obiske (2x tedensko) body-pumpa v Sunny Studio :) Veselim se kot majhen otrok, saj bom svoj najljubši pump lepo skombinirala s hypoxijem, vmes pa jeeeeedlaaaaaa - nom nom nom :) :) 

Do naslednjič, 

Kika

 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2018 Dragocena.si. Vse pravice pridržane.