Piruvična kislina

Alfa-keto kislina, ki jo najdemo v jabolkih, kisu in fermentiranem sadju, zagotavlja vidne učinke predvsem pri negi aknaste, mozoljaste in na splošno problematične kože.

Piruvična

Piruvično kislino so najprej uporabljali v salonih, le redki so bili dovolj poučeni, da so jo z veseljem že pred leti uporabljali doma. V dermo-kozmetiki so kmalu ugotovili, da je precej vsestranska, zato je bila uporaba v salonih neizbežna, skrivnost pa so kozmetični saloni z veseljem zadržali zase :) 

Ker piruvična kislina uspešno pomirja tako izločanje sebuma kot nastajanje bakterij, je odlična za nego problematične, aknaste in mastne kože. Hkrati spodbuja nastajanje kolagena v koži, kar zagotavlja tudi konkretno delovanje proti staranju. Kot eksfoliant deluje podobno kot ostale kisline - raztopi vezi med zdravo kožo in odmrlimi kožnimi celicami, s tem pa odkrije zdravo in sijočo polt. V večini izdelkov jo najdemo v kombinaciji z AHA ali BHA kislinami, predvsem s salicilno in glikolno kislino. V kombinaciji vam svetujemo, da proti staranju izberete piruvično kislino z AHA kislinami, proti mozoljem in prekomernemu izločanju sebuma pa s salicilno ali drugimi BHA kislinami. 

Zakaj bi uporabila piruvično kislino? 

Če je vaša koža mastna, nagnjena k mozoljem in razširjenim poram, se odločite za piruvično kislino s salicilno kislino. Kombinacija bo odstranila bakterije, ki povzročajo mozolje in vnetja, saj salicilna kislina odlično prodre skozi kožni sebum, piruvična kislina pa dodatno pomirja izločanje sebuma, v katerem se bakterije z veseljem razmnožujejo. 

Če pa se borite proti znakom staranja, bo piruvična kislina pomagala spodbujati nastajanje kolagena in zmanjšala vidnost por. V tem primeru lahko izberete kombinacijo piruvične kisline z glikolno kislino. Gubice bodo manj vidne, koža bo kazala manj znakov utrujenosti in se hitreje obnavljala. 

V vsakem primeru pa je piruvična kislina primernejša za mešano do mastno kožo kot za suho. Če je vaša koža suha in vseeno nagnjena k mozoljem, seveda lahko uporabite piruvično kislino v kombinaciji z drugimi, vendar čez vedno nanesite še nekaj bolj hranilnega in vlažilnega. 

In kot opozarjamo vedno - pri uporabi eksfoliantov, pilingov s kislinami, čez dan vedno uporabite tudi zaščitni faktor. Iz izkušenj priporočamo faktor ZF 30 ali več, poleti pa vsekakor faktor 50. Kisline, ki odstranijo odmrle celice, naredijo kožo bolj dovzetno na UV žarke in posledične poškodbe (hiperpigmentacije, hipopigmentacije, temne ali svetle madeže). Sončni žarki so že sami po sebi številka ena razlog za staranje kože, z eksfolianti pa je treba še toliko bolj paziti! 

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2019 Dragocena.si. Vse pravice pridržane.