Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Krema za sončenje

Krema

Krema za sončenje … Tisti veseli pridih, ko začnemo razmišljati o poletju! Dejstvo ostaja – kremo s faktorjem bi morali na izpostavljenih predelih kože - obraz, vrat, ušesa - uporabljati vsak dan v letu, vendar kreme za sončenje večina uporablja zgolj in samo na morju, pa še to v premajhnih količinah in s premajhno frekvenco nanosa. Še posebej na vakodnevno UV zaščito opozarjamo uporabnike AHA kislin, salicilne kisline in retinoidov, posledice izpostavljanja sončnim žarkom pa sežejo globlje od opaznih - pigmentacij, temnih madežev in pegic.

Če sem še pred časom neizmerno uživala ob ure in ure dolgem sončenju na žgočem soncu, so me temni madeži čisto streznili. Ne le, da so grdi, vedno več jih je, vedno bolj opazni so in vedno težje jih preprečimo. Pri ženskah so nemalokrat posledica hormonskih sprememb v kombinaciji s sončenjem, vsekakor pa so znak, da sončni žarki dejansko vplivajo na kožo. Pri manjšanju tega vpliva je krema za sončenje oziroma krema z UV zaščito daleč najlažja oblika pomoči. Če smo imeli še kakšnih 40 let nazaj samo par dobrih, varnih in učinkovitih UV faktorjev, imamo na srečo dandanes na voljo ogromno različnih, dobro stestiranih, varnih in zanesljivih UV filtrov, ki našo kožo ščitijo pred UVA in UVA žarki. Čeprav nas poskušajo marsikje zavesti s trditvami, da so eni filtri naravni in varni, drugi pa umetni, kemični in tako ne-varni, to ne drži. UV filtre ločimo na tako imenovane mineralne ali anorganske filtre, kamor sodita titanov dioksid in cinkov oksid, ter organske ali kemične filtre, kamor sodijo vsi ostali. Noben od teh filtrov ni naraven in s tem manj toksičen - mineralno ne pomeni, da sestavino v tej obliki najdemo v naravi in je zato kaj bolj varna. Minerale je za obliko, ki velja za mineralni UV filter, treba konkretno obdelati, poleg tega na koži oboji filtri delujejo podobno - UV sevanje spremenijo v toploto, ki jo telo s pomočjo svojih mehanizmov ohlajanja (znojenje) odvede. Mineralni filtri so običajno težji, na koži bolj zaznavni in lahko puščajo bele sledi, vendar so primernejši za hudo občutljivo kožo. Kemični filtri pa so kozmetično lahkotnejši, elegantnejši, a lahko kakšno zelo občutljivo kožo tudi razdražijo. Tako boste pri otroških izdelkih pogosteje opazili mineralne filtre, medtem ko bodo v večini kozmetični elegantnih, prijetnih in dovršenih izdelkih v večini kemični filtri. Oboji filtri pa odlično opravljajo svojo nalogo: kožo ščitijo pred negativnimi posledicami UV žarkov.

Priporočamo:

Pred leti sem testirala sončne kreme različnih proizvajalcev in spodaj je nekaj mojih ugotovitev - vsekakor gre za subjektivna, osebna mnenja, tako da absolutno sprejemam, da imate vi svoje izbrane, sebi najljubše izdelke, poskrbite le, da vas ustrezno zaščitijo, saj je to njihova primarna naloga!

Krema za sončenje – Collistar

Pri testiranju izdelkov sem se osredotočila na UV zaščito od SPF 25 do SPF 50. Nekoč strastna oboževalka Collistar kozmetike, še posebej rada sem imela njihovo znano marmelado za sončenje, ki je dandanes seveda ne bi nikoli več uporabljala za kaj drugega kot vlaženje po prhanju zvečer :) Uporabljala sem tudi Collistar stik s faktorjem UV 50 – ne kot osnovno kremo za sončenje, ampak kot zaščito za ustnice in (temnih madežev polno) čelo. Moram priznati, da je za ustnice ta stik kar dobra varianta, za čelo pa se z mojo mastno kožo stik ni dobro obnesel, saj so se mi od njega še lasje noro mastili. Mi je bil pa za ustnice njihov stik res top! 

Krema za sončenje Vichy

Pred leti so kreme za sončenje Vichy pristale pod drobnogledom ZVP, kjer se je izkazalo, da je njihov faktor manjši od zabeleženega na embalaži, zato so mene kot stranko izgubili. Že dolgo razumem, da lekarne ne delujejo po sistemu, da se tam prodaja vse, kar je boljše kot za običajno prodajo v drogerijah in trgovinah, pa vseeno mi je žal, da večina tega ne razume. Z Vichyj kremo za sončenje imam pa žal vseeno slabo izkušnjo - kupila sem njihovo mleko Capital Soleil s faktorjem 50, ki se na moji koži nikakor ni obnesel, zato sem ga mislila porabiti za moža - v nekaj dneh uporabe je imel hrbet poln mozoljev, zato sem mleko na koncu porabila za čimveč ponovnih nanosov SPF-a na plaži, saj je faktor visok, mleko pa na koži naredi kar močno oblogo in s tem daje občutek, da ščiti. Opečena nisem bila, je pa res, da sem ga z namenom, da se čimprej porabi, uporabljala res pogosto in v res veliki količini. Nakupa ne bi ponovila, saj je mleko mastno in precej neprijetno za uporabo.

Priporočamo:

Krema za sončenje Eucerin, Shiseido …

Pred časom sem brala članek na temo vodoodpornosti krem za sončenje, pri čemer so kar pri nekaj blagovnih znamkah odkrili, da niso prav nič vodoodporne – in to tudi dražje znamke, kot so Eucerin in Shiseido. No, teh se po tem branju nisem spravila niti testirat iz preprostega razloga: kadar imam izpostavljeno kožo celega telesa - plaža, bazen, plavanje - pač potrebujem res zanesljivo zaščito. 

Sundance, Cien Sun, Ombia …

Cenejše blagovne znamke, kot so Lidlove, Hoferjeve in DM-ove, sem testirala dlje časa, prav tako pa se vsako leto znajdejo pod drobnogledom Zavoda za varstvo potrošnikov. Ocene sploh Lidlovih zaščitnih faktorjev so več kot odlične, tako da jih pri visoki porabi poleti na morju uporabljam tudi jaz - za telo, za obraz sem vseeno nekaj bolj zahtevna - oziroma je zahtevna moja koža.

Priporočamo:

Krema za sončenje Nivea

Žal se Nivea kreme za sončenje na naključnih testiranjih (ne samo pri nas, tudi v tujini) ne obnesejo najbolje. Kar nekaj mikro-škandalov je bilo predvsem z otroškimi kremicami Nivea, pa tudi Garnier je imel nemalo težav z zagotavljanjem zadostne UV zaščite, tako da vsekakor svetujem previdnost pri uporabi in obvezno dodatno zaščito - ne slecite majice, zadržujte se v senci, nosite kape in velika sončna očala.

In druge ... 

Iskanje zadostne in hkrati prijetne UV zaščite ni tako lahka naloga, kot se na prvi pogled zdi. Koža obraza je ves čas izpostavljena - od poletja do naslednjega poletja, poleg tega različnim tipom kože ustrezajo različni izdelki, zato je lahko iskanje tiste prave predvsem s finančnega stališča kar zahtevna naloga. Običajno svojim strankam rečem, da naj se držijo tiste, ki jo dejansko rade uporabljajo - zakaj bi menjali, če vam ustreza? Ko pa pride do kreme za sončenje za telo, običajno toliko zmišljevanja niti ni potrebnega, saj koža telesa ni mastna, tda bi nas motil masten sijaj, nujno pa je, da imamo zanesljivo zaščito. Občutljivejšim na sonce vsekakor priporočam zaščito tudi s pomočjo oblačil s tako imenovano UPF zaščito - to pomeni, da so oblačila tako gosto tkana, da imajo visoko UV zaščito in izrazito nizko prepustnost UV žarkov. Za daljše izpostavljanje soncu in kadar nimamo možnosti na dve uri dodatno nanašati UV zaščite, je to vsekakor daleč najboljša odločitev!

Pa veliko sreče pri iskanju kreme za sončenje vam želim, predvsem pa umaknite svoje telo stran od sonca – najprej varnost, zagorelost pridobite s samoporjavitveno kremo!

Priporočamo:

Delite prebrano objavo:

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar