Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Kako nanašati izdelke za samoporjavitev?

Čudovito, zlato-čokoladno polt enostavno obožujemo, veliko manj pa pot, ki nas do nje pripelje. Da so UV žarki nevarni, gotovo že veste, tako da ta način za zagorelo polt odpade. No, potem pa je na voljo izdelkov, kolikor jih želite, ki vam pomagajo do zagorele, sijoče polti kar doma - v kopalnici. Načeloma so pravzaprav vsi dobri - vsak nekako deluje, čeprav so si med seboj različni. Tukaj pa lahko preberete nekaj najboljših trikov, da bo vaša polt po vsakem nanosu resnično enakomerno čokoladno sijoča!

Kako

Priprava kože na uporabo izdelkov za samoporjavitev:

Saj veste, kajne? Tako kot je za ličenje potrebna dobra osnova, jo rabimo tudi za samoporjavitev. Sploh pri damah, ki se lotijo samoporjavitve samo spomladi, opažam, da pozabijo, kako se koža čez zimo izsuši, to pa pomeni ogromno odmrlih celic na koži, zaradi katerih bo zagorelost neenakomerna. Na predelih, kjer se ti delci nabirajo, se namreč vpije več samoporjavitvenih sestavin, končni rezultat pa je zato na teh predelih intenzivnejša zagorelost. Dva dni pred uporabo izdelka za samoporjavitev uporabite dober piling za telo, posebno pozornost pa namenite komolcem in kolenom, saj se tam koža še kako izsušuje in ti predeli radi vsrkajo veliko več samoporjavitvenih sestavin.

Piling, ki ga boste uporabili, naj bo po možnosti na vodni osnovi, ne na maščobni. Pri nas je na voljo recimo tale piling, ki je ustvarjen prav za pripravo na samoporjavitev. Na svoji koži namreč ne želite nobenih ovir za samoporjavitvene sestavine, saj na nekaterih predelih to preprečuje dostop sestavinam za samoporjavitev, na drugih predelih pa bo koža normalno vsrkala vaš izbrani izdelek. Po pilingu in vse do uporabe izdelka za samoporjavitev vam ne priporočam nobenega losjona, če se da, se izognite tudi nanosu parfumov in kremic.

Pred nanosom izdelka za porjavitev se na hitro, res na hitro, oprhajte in počakajte, da se koža dobro posuši, šele nato začnite z nanosom.

Priporočamo:

Kaj pripraviti pred nanosom izdelkov za samoporjavitev?

Vsekakor si pripravite črno perilo, črne nogavičke in črna oblačila, saj praktično vsi izdelki za samoporjavitev puščajo vsaj nekaj sledi. Nekateri več, drugi manj, skoraj zagotovo pa boste na svetlih oblačilih opazili vsaj rumenkaste, če celo rjavkaste madeže. Oblačila naj bodo ohlapna, saj bodo razne elastike in patenti drgnili po koži in zbrisali sestavine za samoporjavitev. Pri tem naj vam povem kar svojo izkušnjo s spray-tanom (to je tisti, ki ga naredijo v salonu, kjer te v posebnem prostoru s posebno pršilko popršijo z izredno močnim sredstvom za samoporjavitev). V glavnem, oblečena sem bila v sicer ohlapno trenirko, tako da sem se vanjo tudi nazaj oblekla, ker pa mi je ves čas lezla dol, sem s trakcem dobro zategnila v pasu. Ko sem šla naslednji dan pod prho, sem bila okolu pasu še vedno bela kot jogurt :) :) No, sem se pa naučila dobre lekcije, priznam!

Za nanos izdelkov za samoporjavitev vam iskreno priporočam uporabo posebne rokavice, saj morate vedeti, da se večina izdelkov hitro vpije tudi v dlani! Če si ne umivate rok vsakih nekaj sekund, bodo vaše dlani obarvane, rjavkaste, oranžkaste ali celo smešno rjave :) S takimi rokavicami boste enostavnejše in bolj enakomerno nanesli katerokoli sredstvo za samoporjavitev - od gelov in sprejev do penic in kremic. Te rokavice niso za enkratno uporabo, tako da ne bo treba vsakokrat kupovati novih.

Iz svojih izkušenj in izkušenj svojih strank vam priporočam, da izdelke za samoporjavitev uporabite zvečer, morda urico ali dve pred spanjem, nato pa jih pustite delovati čez noč. Tako se bodo imele sestavine čas v kožo primerno vpiti, zagorelost pa se bo razvila, kolikor se lahko. 

No, predvsem pa za začetnice: pripravite potrpljenje. Morda vam prvič ne bo uspelo. Morda vam niti v drugo ne bo popolnoma uspelo. A vsakokrat se boste naučili nekaj novega, tako da ne obupajte. Moje najljubše priporočilo, ki sem ga dobila že dobrih 20 let nazaj, je bilo prav to, da naj se prve samoporjavitve v sezoni lotim takrat, ko se še nosijo dolge hlače in dolgi rokavi. Tako se imam do poletja ravno čas ponovno vpeljati v popolno samoporjavitev.

Priporočamo:

Kako se lotiti nanosa izdelkov za samoporjavitev?

Koža naj bo torej čista, suha in predhodno pripravljena, na polički pa vas čaka črna, velika in široka pižama, vi pa imate na voljo dovolj časa za nanos in čakanje, da se izdelek primerno vpije. Preden začnete z nanosom, imejte v mislih čas vpijanja in sušenja, saj bo močno vplival na hitrost razporejanja:

  • izdelki v sprejih in penah se vpijajo izrazito hitro, enakomeren nanos torej zahteva hitrost in zanesljivost potegov, zato jih za začetnice običajno ne priporočam,
  • losjoni in kreme se sicer ne vpijejo tako hitro, a morate prav tako paziti na enakomeren nanos,
  • masla in podobni bogatejši izdelki pa so odlični prav za začetnice in tiste s suho kožo, saj se zaradi mastnih delcev sestavine vpijajo nekaj počasneje, tako pa imate dovolj časa za enakomeren nanos.

Paziti morate torej na to, da povsod nanesete enako količino izdelka za samoporjavitev, ki ga uporabljate. Intenzivnost zagorelosti je namreč odvisna (tudi) od količine sestavine za samoporjavitev. Če bi recimo naenkrat nanesli pet pršilk spreja na eno nogo in samo eno pršilko na drugo, bi bili na prvi bistveno bolj zagoreli. Prav pri tem vam lahko pomaga rokavica, saj zaradi večje površine in izbranih materialov enakomerneje razporeja vaš izdelek za samoporjavitev, hkrati pa ga ne vsrkava toliko, kot to počne koža na vaših dlaneh.

Posebno pozornost pri enakomernem nanosu namenite sklepom - gležnjem, komolcem in kolenom, saj največ napak sredi poletja opazimo prav tam. No, pa tudi narti in prsti na rokah so lahko problematični, zato si vzemite čas in razporedite izdelek enakomerno in zanesljivo recimo v gubice pri gležnjih tako, da nogo stegnete in nanesete na ravno površino.

Močnejši in hitrejši so izdelki, ki ste jih izbrali za svojo samoporjavitev, večja je verjetnost, da se bodo na koži poznale lise. In zavedajte se, da za lise v 99% ni kriv izdelek, ampak nanos. Redki izdelki dandanes so tako slabo zasnovani, da sestavine po njem ne bi bile enakomerno razporejene, kar pomeni, da je enakomernost nanosa odvisna predvsem od vas. 

Priporočamo:

Po nanosu izdelkov za samoporjavitev:

Ko izdelek nanesete in ste z enakomernim nanosom zadovoljni, se ne oblecite takoj. Koži in izdelku dajte nekaj minut, da se dodobra povežeta :) Prav tako vam ne priporočam, da kasneje izvajate popravke, saj boste s tem na določene predele nanesli še več sestavin za samoporjavitev, tako da končna zagorelost ne bo enakomerna. 

Kot sem napisala, običajno priporočam nanos izdelkov za samoporjavitev uro ali dve pred spanjem. Če imate klasične izdelke, ne ravno super hitre pene, ki deluje že v nekaj minutah, bo noč ravno prav dolga, da se vse sestavine vsrkajo, aktivirajo in opravijo svoje delo. Samoporjavitvene sestavine v koži delujejo še nekje 8 ur po nanosu, kar je tudi razlog, da vam uporabe samoporjavitvenih izdelkov ne priporočam zjutraj. Meni se namreč zdi čisto nenaravno, da je nekdo sredi pisarne iz ure v uro bolj zagorel :) 

Zjutraj oziroma po času, ki ste ga namenili za delovanje izdelka za samoporjavitev, se vsaj 24 ur še ne prhajte z močnejšimi geli za prhanje (izdelki s sulfati), saj lahko čudno reagirajo na koži, kar se običajno pokaže kot neenakomerna zagorelost oziroma lise. Vsaj 24 ur po nanosu izdelkov za samoporjavitev nam strokovnjaki tudi ne priporočajo uporabe parfumov, saj alkoholni delci v parfumih razkrojijo samoporjavitev, zato bo na teh mestih hitreje izginila. 

Ne glede na to, kako hranilni in vlažilni so izdelki za samoporjavitev, je koža lahko po ali ob uporabi bolj suha kot običajno. Zagorelost in lep ten ter seveda zdravo kožo vam lahko zagotovi redna uporaba losjona za telo - po samoporjavitvi lahko uporabite karkoli, mastno ali vodeno :)

Priporočamo:

Pa še odgovori na nekaj klasičnih vprašanj glede samoporjavitve:

Kako naj najdem izdelek, ki ne pušča tistega klasičnega vonja po samoporjavitvi na koži?

Ste vedeli, da je za to pravzaprav bolj odgovorna vaša koža kot izdelek? Ja, res je, nekateri izdelki ga povzročajo minimalno, nekateri pa bistveno bolj, vendar gre v večini primerov za kombinacijo naravne samoporjavitvene sestavine z imenom DHA in kislosti vaše kože. Velika verjetnost je, da če vaša koža po enem izdelku dobi tak vonj, ga bo po skoraj vseh, ker gre za reakcijo kože na določene sestavine. 

Ali izdelki za samoporjavitev puščajo madeže na oblačilih?

Po nanosu vsi izdelki za samoporjavitev lahko puščajo rahlo rumenskaste, oranžne ali rjavkaste madeže na svetlih oblačilih, zato je zgoraj omenjeno tudi, da se po nanosu oblecite v temna oblačila. Preden se oblečete v kaj svetlega, se oprhajte. 

Ali se zagorelost spere? Kako obstojna je zagorelost?

Izdelki za samoporjavitev v koži sprožijo reakcijo in niso kot pudri, da bi samo prekrili kožo, potem pa bi se sprali. Ko sperete izdelek za samoporjavitev, ne ustavite reakcije kože, saj so se izdelki že vpili, kar pomeni, da bo koža še bolj porjavela - maksimalni čas delovanja je osem ur. Kolikor ste zagoreli po osmih urah po nanosu, je toliko, kot ob tem nanosu boste. Trajanje zagorelosti je odvisno od več dejavnikov: moči izdelka, ki ste ga nanesli, hitrosti obnove vaše kože, števila prhanj in znojenja. Če se recimo odpravljate na počitnice na morju ali v toplicah, bo zagorelost prej zbledela, ker se boste več namakali v vodi. Po naših izkušnjah zagorelost pri različnih izdelkih traja od 4 do 10 dni, več pa že skoraj ne.

Kaj narediti, če sem čisto zgrešila pri samoporjavitvi? 

Načeloma tudi močnejši izdelki v sedmih do desetih dneh drastično zbledijo, tako da imate dve možnosti. Lahko jim malo pomagate s specializiranimi pilingi, kozmetičnimi kislinami ali večkratnim prhanje/kopanjem. Lahko pa enostavno počakate, da izgine - prav zato sem zgoraj napisala, da se svojih prvih samoporjavitvenih korakov lotite v času, ko se še nosijo dolge hlače in rokavi. 

Priporočamo:

Kolikokrat lahko uporabim izdelek za samoporjavitev?

Načeloma jih lahko uporabite tudi vsak večer, je pa večja verjetnost, da bo zato vaša koža bolj suha in jo boste morali bolj negovati. Prav tako vsaj kak večer na teden naredite pavzo in uporabite piling, da odstranite odmrle celice in s tem preprečite neenakomerno zagorelost. Moje izkušnje kažejo, da je najvišja možna zagorelost dosežena s štirimi zaporednimi nanosi, kar je tudi nekako maksimum, ki ga na teden še priporočam.

Kako do maksimalne zagorelosti?

No, to vprašanje je sicer zelo običajno in vas razumem, saj si mnogo dam želi tiste res globoke, črno-rjave zagorelosti, ampak morate poznati omejitve svoje kože. Vaša koža je sposobna ustvariti samo xy pigmenta - več ga ne zmore. Če ste v osnovi bledi, vaša polt nikoli ne bo tako temna, kot od sosedove Micke, ki ima že v osnovi čokoladno temno polt. Nikakršna dodatna količina izdelka ali nabava novih, še, šee, šeeee močnejših izdelkov ne bo ravno vplivala na to, koliko zagorelosti je vaša polt sposobna pokazati. Sprejmite omejitve svoje kože. Načeloma po več kot sedmih zaporednih nanosih ne bo nič bolj temno - dosegli ste svoj maksimum. 

In še nujno opozorilo ob uporabi izdelkov za samoporjavitev:

Nikoli, nikoli se ne odpravite na sonce z izdelkom za samoporjavitev na koži. Ne samo rahlo rdečico, kaj hitro si lahko pridelate hude opekline, zaradi katerih se lahko znajdete tudi v bolniški oskrbi! Izdelki za samoporjavitev ne samo, da vas nikakor ne ščitijo pred UV žarki, temveč ste zaradi sočasnega delovanja izdelka za samoporjavitev in UV žarkov še bolj izpostavljeni nevarnosti UV sevanja. Izdelkov za samoporjavitev tudi ne nanašamo pod UV zaščito, temveč se na sone odpravimo odgovorno in izključno z negovalnimi izdelki, polnimi UV filtrov, ki nas pred sevanjem ščitijo. Tudi dejstvo, da ste nekaj dni uporabljali izdelke za samoporjavitev in je vaša polt videti zagorela, vas nikakor ne rešuje in ne ščiti pred UV žarki.

Samoporjavitev je zgolj in samo kozmetični popravek kože, s katerim pa se lahko počutite samozavestnejši, lahko skrijete recimo pikice po britju ali žilice, ki so na vaših belih nogah preveč očitne. 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar