Azelaična kislina

Ste že slišali za azelaično kislino? Glede na neverjetne učinke, ki naj bi jih imela, smo se jo odločili malo bolje raziskati.

Azelaična

Azelaična kislina je organska spojina, ki se kot beli prah nahaja v rži, pšenici in ovsu. Gre za prekurzor različnih industrijskih izdelkov - polimerov, v zadnjih nekaj letih pa jo vse večkrat najdemo v kozmetičnih izdelkih, saj se je izkazala kot izredno učinkovita pri zdravljenju nežnejših do srednje hudih aken. Deluje tako, da uniči bakterije, ki se nahajajo v porah kože, hkrati pa zavira nastajanje keratina, naravne snovi na koži, ki spodbuja razrast bakterij aken. 

Poleg odličnih učinkov v boju proti nečistočam na koži pa se azelaična kislina obnese tudi pri zdravljenju rozaceje, saj zmanjšuje vnetja na koži, zmanjša tudi pikice in otekline, ki jih rozaceja povzroča. In še tretja težava s kožo, proti kateri se lahko borimo z azelaično kislino, so temni madeži ali hiperpigmentacije, ki jih povzročajo vnetja (tudi melasma), še posebej pri tistih s temnejšo poltjo. Azelaična kislina je lahko dobro nadomestilo za hidrokinon, ki ga marsikdo ne prenaša prav dobro. 

Kar nekaj časa so azelaično kislino predpisovali samo dermatologi in sicer za zdravljenje lezij, oteklin in pikic, ki jih povzročajo rozaceja. Prav tako so jo predpisovali proti aknam, mozoljem in nečistočam, sedaj pa je azelaična kislina na voljo tudi brez recepta. Vsekakor so koncentracije azelaične kisline v izdelkih različne, saj zdravila na recept še vedno vsebujejo višje količine azelaične kisline, kar pa ni nujno dobro, saj ob dolgoročni uporabi previsoke količine azelaične kisline v kombinaciji s kožo, izpostavljeno UV žarkom, povzročajo nekaj težav. V izdelkih za široko rabo, ki jih lahko kupite tudi v naši spletni trgovini, so koncentracije azelaične kisline take, da učinkujejo, izdelki pa niso premočni. 

Prednosti azelaične kisline pred na primer salicilno kislino za boj proti mozoljem so vsekakor sledeče:

 • azelaično kislino lahko uporabljamo tudi med nosečnostjo,
 • azelaična kislina se dobro obnese tudi na suhi koži,
 • običajno traja nekaj manj časa, da dosežemo rezultate,
 • preprečuje tudi obarvane madeže, ki se pogosto pojavijo kot posledica mozoljev in aken.

Azelaično kislino se da odlično kombinirati z razlilčnimi sestavinami, kar pomeni, da jo lahko najdemo v različnih izdelkih. Najbolj učinkovita je, če jo na prizadetih mestih pustimo vsaj nekaj časa, to pa pomeni, da je v kakšnem gelu za čiščenje obraza nepotrebna, saj jo z vodo speremo. Odlično se obnese v kremah in gelih, tonikih in podobnih izdelkih, ki na obrazu ostanejo dlje časa. 

Pred uporabo izdelkov z azelaično kislino morate nujno vedeti:

 • Še vsaj teden dni po zadnji uporabi azelaične kisline čez dan vedno (tudi pozimi in v deževnem vremenu) nosite izdelek z UV zaščito - mehansko ali ZF.
 • Čeprav azelaična kislina lahko pomirja vnetja izredno hitro, pa pri hujših primerih aken in mozoljev lahko traja nekje do 4 tedne, preden boste opazili prve rezultate. Ker se koža čisti, je lahko v tem prvem obdobju situacija še nekaj hujša, a naj vas to ne moti, saj se bo koža pomirila in očistila.
 • Nobena od kislin, ki jih uporabljamo za kožo (glikolna ali AHA, salicilna ali BHA, azelaična), NE SMEJO priti v stik z očmi. 
 • Ob prvih nekaj uporabah azelaične kisline lahko zaznate nekaj stranskih učinkov - srbečico, pekoč občutek, rahlo draženje - vendar je to običajen pojav in bi moral po nekaj uporabah čisto izzveneti. 

Če še nikoli niste preizkusili izdelkov z azelaično kislino, si vsekakor omislite Vipera Cos Medica tonik - z  njim boste kaj hitro videli, ali vam azelaična kislina ustreza. Če pa želite resnične rezultate praktično čez noč, si omislite Cos Medica nočni bio serum - uporabnice so navdušene, saj dejansko takoj zjutraj opazijo lepšo in bolj gladko kožo. Prve uporabnice v Sloveniji so povedale sledeče:

 • po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino je koža bistveno bolj čista, 
 • po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino je koža bistveno bolj gladka,
 • po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino je na koži manj mozoljev in nečistoč, 
 • koža je po uporabi pomirjena, mehka in gladka, 
 • nočni bio serum Cos Medica je kot čudežna paličica, ki dejansko pomaga čez noč. 

In za zaključek naj vam povemo še tole - azelaična kislina deluje in čisti kožo, dokler jo uporabljate. Mozolji, akne, ogrci in druge nečistoče so običajno posledica hormonskega neravnovesja v telesu, ki pa ga je nemogoče zdraviti od zunaj. Od zunaj, preko kože torej, lahko samo blažimo posledice, vendar ko boste prenehali uporabljati izdelke proti nečistočam, se bodo nečistoče žal vrnile. In vse to ravno zato, ker notranje ravnovesje še vedno ostaja. Z dolgotrajno uporabo izdelkov z azelaično kislino ni nič narobe, pazite le, da ne gre za izdelke z visoko vsebnostjo te kisline - naj bodo to izdelki za široko rabo. 

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2020 Dragocena.si. Vse pravice pridržane.