Prosimo vas, da med možnostmi izberete način plačila in dostavno službo, ki vam najbolj ustreza. Če ne najdete e-mail potrdila naročila, preverite v promocijah ali neželeni pošti ter ga premaknite v glavni nabiralnik, da boste na tekočem s svojim naročilom. 

Azelaična kislina

Ste že slišali za azelaično kislino? Govorimo o čudovitem aktivu, ki rešuje prenekatero težavo s kožo, žal pa je mnogi še ne poznajo dovolj dobro.

Azelaična

Večina proizvajalcev uporablja naravno obliko, ker pa je kislina samo po strukturi in ne po piling delovanju, je primerna za bistveno širši krog uporabnikov kot npr. salicilna ali glikolna kislina. Uporabljate jo lahko med nosečnostjo in dojenjem, ne povečuje občutljivosti kože na UV žarke in je še kako dobrodošla tudi poleti, po drugi strani pa rešuje celo vrsto izzivov s kožo. Preverite, če lahko pomaga tudi vam!

Azelaična kislina je naravna spojina, ki jo v obliki belega prahu najdemo v rži, pšenici in ovsu. Gre za vrhunsko sestavino v negi kože, saj se je izkazala kot izredno učinkovita pri zdravljenju nežnejših do srednje hudih aken. Deluje tako, da uniči bakterije, ki se nahajajo v porah kože, hkrati pa zavira nastajanje keratina, naravne snovi na koži, ki spodbuja razrast bakterij aken. Niso pa akne vse, pri čemer si lahko z azelaično kislino pomagate. 

Azelaična kislina se poleg odličnega delovanja proti nečistočam na koži odlično obnese tudi pri zdravljenju rozaceje (vnetne rdečice), saj zmanjšuje vnetja na koži, zmanjša tudi pikice in otekline, ki jih rozaceja povzroča. In še tretja težava s kožo, proti kateri se lahko borimo z azelaično kislino, so temni madeži ali hiperpigmentacije oziroma posledice aken in vnetij - še posebej pri tistih s temnejšo poltjo. Azelaična kislina je lahko dobro nadomestilo za hidrokinon (precej močno sestavino, ki jo pri nas dobimo samo na recept), ki ga marsikdo ne prenaša prav dobro. 

Za tiste, ki na licih opažate rdečico, moram omeniti, da je število primerov rozaceje v Sloveniji iz leta v leto višje, vendar pa večina prizadetih niti ne opazi. Zdrava koža na licih načeloma ni pordela, niti ne reagira na vsak nov izdelek z rdečico, prav tako je hladna ali toplejša voda ne spravi tako zelo iz tira. To je samo nekaj znakov, da imate rozacejo, ki pa je zdravstveno stanje, potrebno vsaj nekega nadzora. Če se vam zdi, da je koža polna nekih rdečih pikic in vnetij, je velika verjetnost, da imate rozacejo. Zdravljenje kot tako - da bi vzeli zdravila in bi minilo - ne obstaja, na srečo pa imamo za to vnetno stanje na voljo prav izdelke z azelaično kislino. 

Kar nekaj časa so azelaično kislino predpisovali samo dermatologi in sicer za zdravljenje lezij, oteklin in pikic, ki jih povzročajo rozaceja. Prav tako so jo predpisovali proti aknam, mozoljem in nečistočam, sedaj pa je azelaična kislina na voljo tudi brez recepta. Vsekakor so koncentracije azelaične kisline v izdelkih različne, saj zdravila na recept še vedno vsebujejo višje količine azelaične kisline, vendar pa so kozmetični laboratoriji napredovali do te mere, da azelaično kislino skombinirajo z drugimi sestavinami tako, da je izredno učinkovita že v nižjih koncentracijah. V izdelkih za široko potrošnjo, tudi teh v naši ponudbi, so koncentracije azelaične kisline take, da učinkujejo, vendar ne dražijo niti občutljive kože, kar je vsekakor velika prednost. 

Proti mozoljem se lahko borimo z različnimi kislinami, med njimi imamo najraje salicilno in glikolno kislino, zato bo zanimivo preveriti, kako se kisline med seboj primerjajo. Prednosti azelaične kisline pred na primer salicilno kislino za boj proti mozoljem so vsekakor sledeče:

 • azelaično kislino lahko uporabljamo tudi med nosečnostjo,
 • azelaična kislina se dobro obnese tudi na suhi koži,
 • običajno traja nekaj manj časa, da dosežemo rezultate,
 • preprečuje tudi obarvane madeže, ki se pogosto pojavijo kot posledica mozoljev in aken.

Azelaično kislino se da odlično kombinirati z razlilčnimi sestavinami, kar pomeni, da jo lahko najdemo v različnih izdelkih. Najbolj učinkovita je, če jo na prizadetih mestih pustimo vsaj nekaj časa, to pomeni, da jo imamo rajši v serumih in kremah kot v npr. gelu za umivanje. Žal je kot osnovna sestavina precej peskasta, vendar pa so nekateri proizvajalci vseeno uspeli ustvariti vrhunske izdelke, ki so kozmetično elegantni in prijetni za uporabo. 

Pred uporabo izdelkov z azelaično kislino morate nujno vedeti:

 • Da vam vedno in povsod svetujem UV zaščito, že veste. Čeprav azelaična kislina ne viša občutljivosti kože na UV žarke kot salicilna ali glikolna, vseeno ne odhajajte od doma brez UV zaščite. Če se boriti proti aknam, pigmentacijam ali rozaceji, bo podporna nega v obliki UV zaščite vsekakor dobrodošla. 
 • Čeprav azelaična kislina lahko pomirja vnetja izredno hitro, pa pri hujših primerih aken in mozoljev lahko traja do 4 tedne, preden boste opazili prve rezultate.
 • Koža se lahko v prvem obdobju uporabe čisti, zato je v tem prvem obdobju situacija lahko še hujša, vam pa zagotavljam, da se bo koža pomirila in očistila.
 • Nobena od kislin, ki jih uporabljamo za kožo (glikolna ali AHA, salicilna ali BHA, azelaična), ne sme zaiti neposredno v oči. 
 • Ob prvih nekaj uporabah azelaične kisline lahko zaznate nekaj stranskih učinkov - srbečico, pekoč občutek, rahlo draženje - vendar je to običajen pojav in bi moral po nekaj uporabah čisto izzveneti. 

Če še nikoli niste preizkusili izdelkov z azelaično kislino, je super prvi predlog Vipera Cos Medica tonik ali serum z azeloglicinom, saj boste z njima hitro videli, ali vam azelaična kislina ustreza. Pomirjene rdečice ali manj mozoljev vam čez noč ne morem garantirati, lahko pa vam povem, da so moje stranke že v tednu dni opazile znatno izboljšanje s pomočjo Cos Medica nočnega bio seruma - tudi manj rdečice, lepšo in bolj gladko kožo. Uporabnice v Sloveniji so potrdile:

 • da je koža po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino bistveno bolj čista, 
 • da je koža po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino bistveno bolj gladka,
 • da je na koži po uporabi izdelkov Cos Medica z azelaično kislino bistveno manj mozoljev in nečistoč, 
 • da je koža po uporabi pomirjena, mehka in gladka, 
 • da je nočni bio serum Cos Medica skoraj čudežna paličica, ki pomaga res, res hitro :) 

In za zaključek naj vam povem še tole - azelaična kislina deluje in čisti kožo, dokler jo uporabljate. Mozolji, akne, ogrci in druge nečistoče so običajno posledica hormonskega neravnovesja v telesu, ki pa ga je skoraj nemogoče popolnoma ozdraviti od zunaj oziroma preko kože, zato vam vsekakor predlagamo, da se nečistoč lotite celostno, tudi od znotraj. Vsekakor pa z dolgotrajno uporabo izdelkov z azelaično kislino ni nič narobe!

Priporočamo:

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar